Vēl vienas "draudzīgās" valsts bankas noteikušas ierobežojumus Krievijas biznesam (2)

TVNET | FINANCENET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AFP / Scanpix

Apvienoto Arābu Emirātu (AAE) bankas pievienojušās Turcijas un Ķīnas kredītiestādēm, ierobežojot Krievijas klientu apkalpošanu un slēdzot kompāniju un fizisko personu kontus, vēsta “Vedomosti”, atsaucoties uz avotiem Krievijas biznesā.

Pēc avotu teiktā, pašlaik AAE bankas nepieņem naudu no Krievijas, kā arī neveic maksājumus uz Krievijas bankām. Tāpat AAE puse nav paskaidrojusi, kādēļ bankas mainījušas savu politiku.

Krievijas biznesmeņiem grūtības ar AAE bankām sākās vēl pirms 2023. gada decembra, kad ASV pieņēma likumu par sekundārajām sankcijām, kā rezultātā Turcijas un Ķīnas bankas liedza Krievijas uzņēmumiem norēķinu iespējas. Tomēr līdz šim AAE “otrā ešelona” bankas bija saglabājušas lielu lojalitāti Krievijas klientiem, ja viņi bija piekrituši izmantot arī citus banku pakalpojumus, piemēram, uzglabāt savus liekos līdzekļus bankas kontos.

Iespēja veikt maksājumus no Krievijas, tostarp arī dirhēmos, pazuda jau septembrī. Pēc tam uzņēmējiem maksājumos nācies izmantot trešo jurisdikciju – Honkongu. Tomēr februārī arī Honkongas bankas ir pārtraukušas pieņemt maksājumus, kas saistīti ar Krieviju.

Vienā no no lielākajām AAE bankām faktiski vairs nav iespējas atvērt jaunus kontus, norāda kāds Krievijas enerģētikas kompānijas vadītājs. Pēc viņa teiktā, “var mēģināt vienoties, tiekoties personīgi ar bankas menedžeri, taču pēc pirmās pārbaudes tāpat nekas nesanāks”.

Krievijas valdība zina par problēmām ar AAE bankām, taču neuzskata šīs problēmas par kritiskām. Tieši otrādi – “tās būšot iespējams ātri atrisināt”, paziņojis Krievijas valdībai pietuvināts avots.

Atvērt jaunus kontus kompānijām ar īpašniekiem Krievijā joprojām ir iespējams, lai gan tas ir pietiekami ilgs process, jo Krievija un AAE atrodas “sankciju sarkanajā sarakstā” – problēmas sagādā tas, ka faktiski pret visām Krievijas starptautiskajām bankām ir noteiktas sankcijas.

22. decembrī ASV prezidents Džo Baidens parakstīja rīkojumu, kas paredz – ārvalstu bankām, kas sniedz pakalpojumus ar Krievijas sankcionētajiem uzņēmumiem, kā arī ar tām personām, kas atbalsta Krievijas militāri rūpniecisko kompleksu, nepieciešams ieviest sekundārās sankcijas. Tas paredz, ka tiek ierobežota ASV korespondentkontu izmantošana, kā arī tiek būtiski ierobežota piekļuve starptautiskajam finanšu tirgum.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu