Turcija teju uz pusi samazinājusi eksportu uz Krieviju, baidoties par sankcijām (1)

TVNET | FINANCENET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AP/Scanpix

Turcija, kas ir kļuvusi par vienu no galvenajiem Krievijas sabiedrotajiem tirdzniecības jomā, apgādājot agresorvalsti ar dažādām precēm, kas aizstāj sankcionēto produkciju, 2024. gada sākumā strauji samazinājusi produktu piegādes. Ņemot vērā problēmas ar Turcijas bankām, kas sākušas bloķēt maksājumus no krievu kompānijām, eksports no Turcijas uz Krieviju janvārī samazinājies par 39%, vēsta “Reuters”.

Gada pirmajā mēnesī Turcijas kompānijas piegādāja Krievijas tirgum preces 631 miljona dolāru vērtībā. Salīdzinājumam – pirms gada janvārī šis rādītājs bija teju miljards dolāru. Atsevišķu produktu piegādes pilnībā pārtrauktas, jo tās var izmantot kā civiliem, tā militāriem mērķiem.

Pagājušajā gadā Turcija piegādāja Krievijai preces 10,9 miljardu dolāru vērtībā, kas ir divreiz vairāk nekā pirms kara. Tāpat strauji palielinājusies Krievijas naftas eksporta plūsma uz Turciju, kas pagājušā gada 11 mēnešos bija deviņi miljoni tonnu.

Pārrāvumi Krievijas – Turcijas maksājumos sākušies pēc tam, kad 22. decembrī ASV prezidents Džo Baidens parakstīja rīkojumu, kas paredz noteikt sekundārās sankcijas pret ārvalstu finanšu iestādēm, kas palīdz apiet Krievijai noteiktās sankcijas. Tas nozīmē, ka šīs bankas riskē zaudēt piekļuvi ASV finanšu sistēmai.

1. februārī Kremlis paziņoja, ka tam ir zināms par Turcijas banku jauno politiku, taču – tiekot strādāts pie jauna risinājuma. Krievijas Centrālās bankas vadītāja Elvīra Nabiuļļina paziņoja, ka starptautiskajās operācijās pastāv papildu grūtības.

Viena no Turcijas bankām paziņoja, ka turku finanšu iestādes ļoti rūpīgi ievēro visas nepieciešamās procedūras un nepieļaus sankciju apiešanu. Tas radījis problēmas Krievijas naftas eksportētājiem, kas jau vairāk nekā trīs nedēļas nesaņem naudu par pārdoto naftu. Maskavas pārrunas ar Ankaru neko nav devušas - Turcija turpina saņemt naftu, kamēr Krievija pretī nesaņem neko.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu