Baidens un Tramps uzvar Mičiganas priekšvēlēšanās

TVNET/LETA/AP
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AP/Scanpix

ASV prezidents Džo Baidens otrdien uzvarēja demokrātu priekšvēlēšanās un eksprezidents Donalds Tramps guva uzvaru republikāņu priekšvēlēšanās, kas tika rīkotas Mičiganas štatā.

Šīs uzvaras tālāk pastiprināja iespējamību, ka Baidens un Tramps sacentīsies ASV prezidenta vēlēšanās novembrī, tomēr Mičiganas priekšvēlēšanu pirmie rezultāti paspilgtināja dažus no viņu lielākajiem politiskajiem riskiem pirms prezidenta vēlēšanām.

Demokrātu priekšvēlēšanās aktīvisti, kas bija neapmierināti ar Baidena atbalstu Izraēlai Gazas joslā notiekošā kara laikā, organizēja kampaņu, aicinot nebalsot par nevienu kandidātu un biļetenos kandidāta vārda vietā ierakstīt "uncommitted" (neizlēmis). Šādu biļetenu skaits jau ir tālu pārsniedzis 11 000 – balsu pārsvaru, ar kuru Tramps 2016.gadā guva uzvaru prezidenta vēlēšanās Mičiganā.

Republikāņu priekšvēlēšanas Mičiganā bija piektās šīs partijas priekšvēlēšanas, un tajās Tramps uzvarēja tāpat kā visās iepriekšējās. Tomēr ir pazīmes, ka Tramps turpina cīnīties par atbalstu no dažiem ietekmīgiem vēlētāju blokiem, kas iepriekš notikušajās priekšvēlēšanās devuši priekšroku Trampa republikāņu sāncensei Nikijai Heilijai. Heilija otrdienas vakarā guva vislielāko atbalstu apgabalos ar augstskolu pilsētiņām, kā arī Detroitas un Grandrapidsas piepilsētās.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu