Polija vērtē iespēju slēgt robežu importam no Ukrainas (3)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: EPA/Scanpix

Polijas premjerministra Donalda Tuska valdība apsver iespēju uz laiku slēgt robežu ar Ukrainas preču importam.

"Mēs runājam ar Ukrainas pusi par robežas slēgšanu uz laiku, tirdzniecības pārtraukšanu kopumā," žurnālistiem pavēstīja Tusks.

"Rīt es to apspriedīšu arī ar Polijas lauksaimniekiem. Šis risinājums būtu tikai pagaidu (..) un abpusēji sāpīgs," viņš piebilda.

Polijas lauksaimnieki protestē pret Eiropas Savienības (ES) lauksaimniecības politiku un lauksaimniecības produktu importu no Ukrainas, uzskatot to par negodīgu konkurenci. Lauksaimnieki ir bloķējuši robežšķērsošanas punktus ar Ukrainu un ceļus uz Ukrainas robežu.

"Esmu gatavs pieņemt pat stingru lēmumu, kad runa ir par robežu ar Ukrainu, vienmēr konsultējoties ar Kijivu, lai starp Varšavu un Kijivu nerastos nevajadzīga spriedze," izsvēta Tusks. "Taču mums ir jāatrod ilgtermiņa risinājums," viņš piebilda.

Cenšoties palīdzēt Kijivai pēc Krievijas atkārtotā iebrukuma, Eiropas Savienība 2022.gadā nolēma atcelt muitas tarifus Ukrainas precēm, kas tiek vestas pa ceļiem tranzītā caur ES. Taču loģistikas problēmu dēļ liela daļa Ukrainas eksportētās labības ir uzkrāta Polijā, tādējādi samazinot vietējo ražotāju cenas.

Polija ir bijusi viena no uzticamākajām Ukrainas atbalstītājām karā ar Krieviju, taču domstarpības par robežas bloķēšanu un graudu importu ir saspīlējušas attiecības. Vismaz četros gadījumos Polijas lauksaimnieki izbēruši Ukrainas graudus no kravas automašīnām un kravas vilcieniem.

Svētdien astoņi vilciena vagoni ar Ukrainas kukurūzu tika atlauzti un uz dzelzceļa sliedēm tika izbērtas vairākas tonnas graudu.

Kijiva aicināja Varšavu pielikt punktu vandālismam un nepieļaut, ka šādi pārkāpumi paliek nesodīti.

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu