Foto un video "Rail Baltica" Rīgas Centrālajai dzelzceļa stacijai ceturtdien svin spāru svētkus (1)

TVNET/LETA
Papildināts 17:34, 29. februāris, 2024
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Jānis Škapars/TVNET

Dzelzceļa projekta "Rail Baltica" Rīgas Centrālajai dzelzceļa stacijai ceturtdien, 29. februārī, svin spāru svētkus, informē "Rail Baltica" Centrālā mezgla būvniecības kompānija "BeReRix".

Foto: Rail Baltica Rīgas Centrālās stacijas spāru svētki

"BeReRix" un par "Rail Baltica" īstenošanu Latvijā atbildīgā SIA "Eiropas dzelzceļa līnijas" (EDzL) pārstāvji kopā ar projektā iesaistītajām pusēm simboliski atzīmēja pirmos "Rail Baltica" projekta spāru svētkus.

Būvnieki informē, ka ir sasniegts augstākais "Rail Baltica" Rīgas Centrālās dzelzceļa stacijas ēkas punkts - gandrīz 30 metru atzīme.

Tāpat kompānijā norāda, ka pasākumā būvnieks kopā ar EDzL pārstāvjiem virs jumta konstrukcijas uzcels vainagu. Vainaga diametrs ir 1435 milimetri, simbolizējot "Rail Baltica" kā Eiropas platuma dzelzceļa infrastruktūru.

Februāra vidū ekspluatācijā tika nodota "Rail Baltica" pirmā no astoņām Rīgas Centrālā mezgla daļām.

EDzL pārstāvji iepriekš informēja, ka, pabeidzot pēdējo inženierkomunikāciju izbūvi Dzirnavu, Turgeņeva un Abrenes ielas krustojumā, būvnieks "BeReRix" ir noslēdzis pirmo projekta daļu.

Foto: Kā izskatīsies "Rail Baltica" tilts pār Daugavu?

"Rail Baltica" Rīgas Centrālais mezgls kā "projektē un būvē" (design&build) projekts ir sadalīts astoņās dažādas intensitātes, funkcionalitātes un novietojuma būvatļaujās. Būvprojekti ir atsevišķi nodalītas Rīgas Centrālā mezgla projekta daļas, kuras tiek projektētas, saskaņotas un izbūvētas neatkarīgi viena no otras, lai izmaiņas vienā no posmiem neaizkavētu un neietekmētu citu projekta posmu īstenošanu.

Nākamajā būvniecības darbu un finansējuma posmā "BeReRisx" sāks dzelzceļa sistēmu izbūvi - jaunu sliežu ceļu un kontakttīklu, dzelzceļa signalizāciju un inženiertīklu ierīkošanu. Tāpat šogad pavasarī plānots pabeigt Gogoļa ielas dzelzceļa pārvada izbūvi nepieciešamajā apmērā, lai atjaunotu privātā transporta plūsmu šajā zonā. Nozīmīgs mērķis šim gadam ir arī jaunā "Rail Baltica" dzelzceļa tilta pār Daugavu izbūves sākšana Daugavas labajā krastā.

Rīgas Centrālās stacijas zonā atbilstoši pieejamajam finansējumam 2024.gadā plānots sākt stacijas dienvidu puses inženiertīklu izbūvi un iesākt apdares darbus, kā arī turpināt jumta izbūvi un veikt eskalatoru un liftu izbūvi un stacijas zonas labiekārtojuma darbus. Šogad plānots pabeigt stacijas nesošo konstrukciju izbūvi, kā arī veikt stacijas pārvadu un platformu konstrukciju darbus.

Foto: "Rail Baltica" Rīgas Centrālā mezgla būvniecības progress

Jau ziņots, ka "Rail Baltica" projekts paredz izveidot Eiropas standarta sliežu platuma dzelzceļa līniju no Tallinas līdz Lietuvas un Polijas robežai, lai tālāk ar dzelzceļu Baltijas valstis būtu iespējams savienot ar citām Eiropas valstīm. Baltijas valstīs plānots izbūvēt jaunu, 870 kilometru garu Eiropas sliežu platuma - 1435 mm - dzelzceļa līniju ar vilcienu maksimālo ātrumu 240 kilometri stundā.

Sākotnēji bija paredzēts, ka "Rail Baltica" izmaksas sasniegs 5,8 miljardus eiro, bet iesaistītās puses vairākkārt paudušas, ka tās ir būtiski pieaugušas. Daļa izmaksu tiks segtas no Eiropas Savienības līdzekļiem. Dzelzceļa līniju "Rail Baltica" plānots atklāt secīgi pa posmiem laikā no 2028.gada līdz 2030.gadam.

Pilnsabiedrībā "BeReRix" apvienojušies Beļģijas būvniecības uzņēmums "Besix Group", Latvijas būvnieks "Rere būve" un Itālijas būvnieks "Rizzani de Eccher", lai īstenotu Rīgas Centrālās dzelzceļa stacijas kompleksa, jaunu Eiropas platuma sliežu un dzelzceļa tilta pār Daugavu, uzbēruma un pieguļošās infrastruktūras projektēšanu un būvniecību.

EDzL ir projekta "Rail Baltica" nacionālais ieviesējs Latvijā. EDzL ir valstij pilnībā piederoša kapitālsabiedrība.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu