Spānijas Augstākā tiesa sāk kriminālprocesu pret Katalonijas ekspremjeru Pudždemonu

TVNET/LETA/DPA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: EPA/Scanpix

Spānijas Augstākā tiesa ceturtdien sāka kriminālprocesu pret Katalonijas ekspremjeru Karlesu Pudždemonu par apsūdzībām terorismā, anulējot ģenerālprokurora lēmumu liegt šāda procesa uzsākšanu.

Pudždemons, kurš dzīvo trimdā Beļģijā pēc neveiksmīga mēģinājuma panākt Katalonijas atdalīšanos no Spānijas 2017.gada rudenī, tiek turēts aizdomās par iesaistīšanos katalāņu protestu grupas "Demokrātiskais cunami" ("Tsunami Democratic") organizēšanā un vadīšanā, paziņoja Augstākā tiesa, pamatojot savu lēmumu.

Šīs grupas aktīvisti, kas lielākoties darbojās anonīmi, 2019.gadā bija organizējuši protestus, tostarp vardarbīgus, pret ilgu cietumsodu piespriešanu katalāņu separātistu līderiem par nelikumīgā neatkarības referenduma rīkošanu 2017.gada 1.oktobrī. Tiesa konkrēti pieminēja Barselonas lidostas blokādi, ko 2019.gada oktobrī mēģināja īstenot tūkstošiem demonstrantu.

"Demokrātiskā cunami" dalībnieki ir izdarījuši nopietnus noziegumus pret brīvību un fizisko neaizskaramību, kā arī citus likumpārkāpumus, konstatēja Augstākās tiesas tiesneši. Ir daudzas norādes, ka Pudždemons spēlējis vadošu lomu šajā protestu grupā.

Opozīcijā esošā konservatīvā Tautas partija (PP) atzinīgi novērtēja tiesas lēmumu. "Likuma varu nevar uzpirkt," laikraksts "El Periodico de Espana" citēja PP ģenerālsekretāres Kukas Gamarras teikto.

Augstākās tiesas ceturtdienas lēmums var izjaukt Spānijas premjerministra un Spāņu sociālistiskās strādnieku partijas (PSOE) vadītāja Pedro Sančesa plānus piešķirt amnestiju Pudždemonam un citiem katalāņu separātistiem.

Sančess bija apsolījis šo amnestiju un citas piekāpšanās separātistiem, lai panāktu Katalonijas separātistu partiju "Kopā par Kataloniju" (JxCat) un "Katalonijas Kreisie republikāņi" (ERC) atbalstu viņa valdībai parlamentā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu