Polijai ar Leienu esot neoficiālas sarunas par atvieglojumiem lauksaimniekiem, apstiprina viceministrs (1)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AFP/SCANPIX

Polija neoficiālās sarunās ar Eiropas Komisijas (EK) priekšsēdētāju Urzulu fon der Leienu spriež par Polijas lauksaimnieku atbrīvošanu no dažiem tā dēvētā Eiropas Zaļā kursa noteikumiem, jo pastāv bažas, ka atrašanās blakus Ukrainai varētu kaitēt lauksaimniecības tirgum, portālam "Onet" sacīja Polijas ārlietu ministra vietnieks Andžejs Šejna.

Uz žurnālista jautājumu, vai viņš var apstiprināt, ka Polijai ir neoficiālas sarunas ar Leienu par atbrīvojumiem dažu Zaļā kursa noteikumu piemērošanā, ņemot vērā lauksaimniecības tirgus tuvumu Ukrainai, Šejna apstiprināja, ka sarunas attiecas uz "visu, kas ir iespējams, gan no Zaļā kursa, gan uz tādu produktu ievešanu, kas rada pastāvīgus tirgus traucējumus vienā vai vairākās valstīs".

"Ja mums izdosies vienoties par Polijas prasībām Eiropas Savienībā (ES), kā mēs esam veiksmīgi vienojušies par ES fondiem, tad tā būs ES kopējā nostāja," viņš teica.

Polijas ārlietu viceministrs arī citēja premjerministru Donaldu Tusku, sakot, ka, ja vienošanās process ieilgs, Polija veiks izmaiņas, vienpusēji ieviešot robežu bloķēšanu, šķēršļus un muitas nodevas.

Viņš piebilda, ka Polijas un Ukrainas konsultāciju laikā, kas notiks 28.martā, "jautājums par problēmu uz robežas vairs nebūs aktuāls".

Polijas lauksaimnieki no piektdienas daļēji bloķē ceļu uz Lietuvas un Polijas robežas. Viņi Kalvarijas-Budzisko robežkontroles punktā nedēļu pārbaudīs, ko kravas automašīnas ved no Lietuvas uz Poliju.

Polijas lauksaimnieki bloķē arī robežšķērsošanas punktus un autoceļus ar Ukrainu, protestējot pret, viņuprāt, negodīgu konkurenci, ko rada preces, kuras Polijas tirgū nonāk no kara plosītās austrumu kaimiņvalsts.

Lai protestētu pret Ukrainas lauksaimniecības produktu eksportu, uz kuru netiek attiecinātas muitas nodevas, Polijas lauksaimnieki pēdējo nedēļu laikā centušies bloķēt Polijas un Ukrainas robežu, kā arī nozīmīgu autoceļu uz Vāciju.

Kopš uzbrukuma Ukrainai Krievija ir bloķējusi galvenos Melnās jūras tirdzniecības ceļus, kurus Ukraina izmantoja lauksaimniecības produktu eksportam.

Lai ekonomiski palīdzētu Kijivai, Eiropas Savienība 2022.gadā nolēma atcelt muitas tarifus Ukrainas precēm, ko pārvadā tranzītā caur 27 valstu bloku. Tomēr loģistikas problēmu dēļ liela daļa Ukrainas graudu eksporta ir koncentrēta Polijā, tādējādi samazinot cenas vietējiem ražotājiem.

Blokāžu dēļ pieaudzis saspīlējums Polijas un Ukrainas attiecībās. Ir notikuši vairāki incidenti, kad Polijas lauksaimnieki no kravas automašīnām un kravas vilcieniem izbēruši Ukrainas graudus.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu