Tiešsaistes sarunas Vesela un laimīga. Ginekologi skaidros, kā sevi pasargāt no dzemdes kakla vēža

Egoiste
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Publicitātes foto

7. martā plkst. 15.30–17.30 Dzemdes kakla vēža izglītības fonds pirmo reizi Latvijā organizē tiešsaistes sarunas, kas veltītas sievietes veselībai. Uzmanības centrā būs dzemdes kakla vēzis – slimība, kas skar katru sešpadsmito Latvijas sievieti. Tiešraidi skaties TVNET!

Tirdzniecības centrā “Spice” 15 vadošie Latvijas veselības aprūpes speciālisti, tai skaitā Dzemdes kakla vēža izglītības fonda vadītāja Kristīne Pčolkina, Latvijas ginekologu un dzemdību speciālistu asociācijas vadītāja Vija Veisa, infektoloģe Dace Zavadska u.c., skaidros, kas ikvienai sievietei būtu jāzina par šo saslimšanu.

Konferenci varēs vērot portālā TVNET, Dzemdes kakla vēža izglītības fonda un t/c “Spice” Facebook kontos, kā arī televīzijas kanālā TV4. Konferences laikā ikvienam interesentam būs iespēja anonīmi uzdot jautājumus speciālistiem.

Latvijā dzemdes kakla vēzis ik gadu tiek atklāts katrai sešpadsmitajai sievietei, savukārt katru mēnesi no šīs slimības mirst desmit daiļā dzimuma pārstāves. 99% gadījumu šo saslimšanu izraisa cilvēka papilomas vīruss (CPV). Par laimi, tas ir viens no retajiem vēža veidiem, kuru iespējams diagnosticēt priekšvēža stadijā, turklāt no tā sevi iespējams pasargāt ar vakcīnu. Diemžēl, par spīti tam, mūsu valstī saslimstība un mirstība no dzemdes kakla vēža joprojām ir viena no augstākajām Eiropā. Tādēļ Dzemdes kakla vēža izglītības fonds aicina vērot tiešraidi, uzzināt, kā sevi pasargāt no šīs saslimšanas, un anonīmi uzdot interesējošos jautājumus.

Tiešraides programma 6. martā:

15.40 – 16.10: 21. gadsimta Latvijas sievietes profils – vai pietiekami rūpējamies par sevi? Latvijas sieviešu rūpes par savu veselību un vai darām pietiekami savā labā.

16.15 – 16.45: CPV – vēža izraisītājs. Kas ir šis bīstamais vīruss, kā tas nonāk mūsu organismā un kā varam sevi pasargāt no tā attīstīšanās par vēzi?

16.50 – 17.30: Krūts un dzemdes kakla vēža skrīnings – soli pa solim.

Tiešraides programma 7. martā:

15.35 – 16.10: Kā sevi pasargāt no dzemdes kakla vēža? Kā vakcīna pret CPV sievietes var pasargāt no dzemdes kakla vēža. Skaidrojam vakcīnas efektivitāti un nozīmi savas un savas ģimenes pasargāšanā.

16.15 – 16.40: Dzemdes kakla priekšvēža slimība. Kas ir dzemdes kakla priekšvēža slimība, kā to atklāt un kā neļaut tai attīstīties par dzemdes kakla vēzi.

16.45 – 17.00: CPV ietekme uz pāru neauglību. Kā sevi pasargāt un savlaicīgi novērst riskus.

17.00 – 17.30: CPV vakcīna pieaugušajiem – kādēļ jāpalielina valsts apmaksātas vakcinācijas vecuma slieksnis. Speciālisti skaidro, kādēļ ārkārtīgi svarīgi valsts apmaksātu vakcināciju nodrošināt ne tikai bērniem, bet arī pieaugušajiem.

Tiešsaistē piedalās: Dzemdes kakla vēža izglītības fonda vadītāja Kristīne Pčolkina, Latvijas ginekologu un dzemdību speciālistu asociācijas vadītāja Vija Veisa, infektoloģes Dace Zavadska un Inga Ažiņa, ginekoloģes Olga Plisko, Dace Rezeberga, Jana Žodžika, Dace Matule, Katrīna Puriņa-Liberte, Natālija Bērza, Laura Rācene, Svetlana Morozova, urologs Dr. Andris Ābele u.c.

Sievietei esot informētai par iespējām sevi pārbaudīt un veicot profilaktiskās pārbaudes, ir iespēja savlaicīgi noteikt inficēšanos ar CPV un zināt tālāko ārstēšanās vai novērošanas gaitu, lai vīrusa infekcija nepārvērstos par onkoloģisku saslimšanu. Pētījumi liecina, ka vakcinācija kopā ar regulāri veiktu skrīningu var samazināt risku saslimt ar dzemdes kakla vēzi pat līdz pat 94%. Aicinām ikvienu interesentu vērot tiešsaistes sarunas un uzzināt aktuālākos jaunumus par savu veselību, pasargājot ne tikai sevi, bet arī savus tuviniekus!

Tiešraidi atbalsta: TVNET un tirdzniecības centrs SPICE.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu