Austrija gatavojas "izsviest" no sava gāzes tirgus Krieviju; Ukraina var palīdzēt

TVNET | FINANCENET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AFP / Scanpix

Austrija turpina importēt lielāko daļu gāzes no Krievijas. Ņemot vērā jaunākos datus, Krievijas gāzes importa apjoms decembrī bijis 98% no kopējā importa apjoma. Kopš 2022. gada februāra Austrija faktiski finansējusi Krievijas kara mašīnu ar 10 miljardiem eiro par gāzi, kamēr palīdzība Ukrainai, ar Eiropas Savienības starpniecību, ir bijusi vien trīs miljardi eiro, vēsta “Neue Zürcher Zeitung”.

Rekordaugstā Krievijas piegāžu daļa, kas sakritusi ar Krievijas iebrukuma Ukrainā otro gadadienu un Krievijas opozīcijas līdera Alekseja Navaļnija nāvi, rada spiedienu uz Austrijas valdību ar prasību spert izlēmīgākus soļus, lai tā atteiktos no Krievijas gāzes. Eksperti piekrīt, ka Austrijai ir iespējas to izdarīt.

Pēc “E-Control” datiem, kas regulē Austrijas elektroenerģētikas un gāzes rūpniecības nozari, Austrija pašlaik var iztikt bez Krievijas gāzes. Tomēr lielākais šķērslis ir līgums, ko noslēdzis valsts enerģētikas gigants OMV un Krievijas “Gazprom”. Līgums tika noslēgts tālajā 1968. gadā vēl ar PSRS, un tas vairākkārt pagarināts. Pēdējo reizi šis līgums pagarināts 2018. gadā, un tā termiņš beigsies 2040. gadā.

Tajā iekļauts punkts “ņem vai maksā”, kas OMV liek maksāt par līgumā iekļauto gāzes apjomu pat tad, ja reāli gāze netiek saņemta. Pirms sešiem gadiem gāzes līgums tika pārslēgts, klātesot Krievijas diktatoram Putinam. Šodien Austrijas enerģētikas ministre Leonora Gevēslere šo līgumu sauc par “pārāk lielu kumosu mutē” un vēlas, lai tiktu atrastas iespējas, kā Austrijai atteikties no šī līguma.

Izeja ir – tranzīta līgums starp Krieviju un Ukrainu, kas pēdējo piespiež transportēt Krievijas gāzi caur savu teritoriju uz Eiropu, beidzas šī gada beigās. Kas būs pēc tam, nav zināms, bet ir skaidrs, ka Kijiva ir izslēgusi iespēju pagarināt šo līgumu. Tādējādi, ja “Gazprom” vairs nebūs iespējas piegādāt gāzi Austrijas gāzes mezglam Baumgartenē, atbilstoši līgumam tas dos OMV iemeslu līgumu lauzt, skaidroja kompānijas bijušais izpilddirektors Gerhards Roiss.

Pati kompānija paziņojusi, ka pašlaik tai ir pietiekami daudz citu piegādātāju un tā pati iegūst gāzi Norvēģijā. Nepieciešamības gadījumā patērētāji var iegūt gāzi no citiem avotiem, ne Krievijas. Tomēr – esot spēkā līgumam ar “Gazprom”, Austrijai ir jāturpina maksāt par Krievijas gāzi. Līdz ar to OMV “iemet bumbu valdības pusē” – ja tā vēlas atteikties no Krievijas gāzes, ir nepieciešams juridisks pamatojums.

Juridiski noformēts gāzes importa aizliegums ļaus OMV lauzt līgumu, pamatojoties uz jaunajiem noteikumiem, un tad valdībai būs jāuzņemas atbildība par zaudējumiem. Maz ticams, ka esošā valdība spers šādu soli, jo tuvojas vēlēšanas. Tomēr pēc tām šis jautājums var kļūt aktuāls. Jebkurā gadījumā Austrija ir spērusi visus nepieciešamos soļus, lai beidzot kļūtu neatkarīga no Krievijas gāzes.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu