Atkāpies Bulgārijas premjerministrs

TVNET/LETA/DPA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: EPA/Scanpix

Bulgārijas premjerministrs Nikolajs Denkovs otrdien atkāpās no amata, kā bija plānots, ļaujot amatu pārņemt viņa koalīcijas partnerei.

Denkovs pēc deviņus mēnešus ilgas prorietumnieciskas valdības vadīšanas iesniedza atlūguma vēstuli parlamentam. Vēl nebija zināms, kad parlaments balsos par Denkova un viņa vadītās valdības atkāpšanos.

"Valdība turpinās darbu (..) līdz jaunas valdības ievēlēšanai," sacīja Denkovs savā runā otrdienas vakarā.

Viņa atkāpšanās dod iespēju premjera amatu pārņemt bijušajai Eiropas Savienības (ES) komisārei un bijušajai vicepremjerei Marijai Gabrielai no konservatīvās koalīcijas Pilsoņi par eiropeisku Bulgārijas attīstību/Demokrātisko spēku savienība (GERB-SDS).

Denkovs no centriskās partiju apvienības Turpinām pārmaiņas/Demokrātiskā Bulgārija (PP-DB) kļūs par Gabrielas vietnieku.

Pēc pērn notikušajām parlamenta vēlēšanām abas partiju apvienības, kas ieguva visvairāk balsu, vienojās par varas sadali, kas paredz premjerministra amata rotāciju.

Šī vārdiskā vienošanās novērsa sesto parlamenta vēlēšanu rīkošanu divu gadu laikā. Bulgārija ieguva valdību, kas konsekventi īsteno ES un NATO atbalstošu politiku.

Šī vienošanās tomēr var būt problemātiska, jo abas apvienības jau vairākas nedēļas nespēj vienoties par ārlietu ministra amatu un pārējo ministriju sadalījumu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu