Lietuvas izlūkdienesti: NATO samita dokumentus noplūdināja Krievijas specdienestu koordinēti hakeri

TVNET/LETA/BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Shutterstock

Krievijas Bruņoto spēku Ģenerālštāba Galvenās pārvaldes, kas vairāk pazīstama ar iepriekšējo nosaukumu Galvenā izlūkošanas pārvalde (GRU), koordinēti hakeri varētu būt saistīti ar nepubliskojamu datu par pērn Viļņā notikušo NATO samitu zādzību un publicēšanu, ceturtdien paziņoja Lietuvas izlūkdienesti.

"Es patiešām detalizēti nestāstīšu, kur un kā notika hakeru uzbrukums, tomēr varam nepārprotami apstiprināt hakeru uzbrukuma faktu," preses konferencē sacīja Lietuvas Aizsardzības ministrijas Otrās izmeklēšanas nodaļas direktors pulkvedis Eleģijus Paulavičs.

Viņš piebilda, ka tas ir viens no nekonvencionāliem sabiedrības iebiedēšanas veidiem ar mērķi graut uzticību valstij, parādīt to kā neuzticamu partneri, kas nespēj garantēt drošību.

"To publiskoja ļoti īpašā laikā, pēc NATO samita," atgādināja Paulavičs, piebilstot, ka "kiberdrošība mūsu valstij ir viena no galvenajām problēmām".

Šai GRU koordinētajai grupai raksturīgi agresīvi, destruktīvi uzbrukumi. Tā veikusi uzbrukumus privātā sektora informācijas tehnoloģiju uzņēmumiem, kas sniedz pakalpojumus Lietuvas kritiski svarīgajaiinfrastruktūrai un valsts iestādēm, liecina izlūkdienestu informācija.

"Ļoti ticams, ka GRU koordinēta kibergrupa izplatīja pārtvertu ar tikšanos saistītu nepublisku informāciju, visticamāk, lai diskreditētu Lietuvu starptautiskajā arēnā. Iespējams, daļa pārtvertās informācijas tiks izmantota jaunas dezinformācijas operācijas plānošanai," teikts izlūkošanas ziņojumā.

Pērn Lietuvas policija sāka pirmstiesas izmeklēšanu par dokumentu noplūdi. Policijas departamenta preses pārstāvis Ramūns Matonis ceturtdien apliecināja, ka tā joprojām turpinās.

"Pašreizējā izmeklēšanas posmā to nekomentējam," viņš teica ziņu aģentūrai BNS.

Policijā arī neatklāja, vai izmeklēšanā kādam ir izvirzītas apsūdzības.

Jau vēstīts, ka Viļņas samita noslēgumā jūlijā lietotnē "Telegram" parādījās informācija par iespējamu datu noplūdi saistībā ar NATO pasākuma organizēšanu.

Saziņas platformā "Telegram" tika izplatīts paziņojums, ka hakeri ar segvārdu "From Russia with Love" ieguvuši piekļuvi NATO samita organizatoru nepubliskajai informācijai par pasākuma drošību, noskaidrojuši atbildīgo personu vārdus, delegāciju pārvietošanās maršrutus un izmantotās drošības sistēmas.

Starp dokumentiem ir aptuveni 30 dokumenti, kuros norādītas konkrētas viesnīcas, kurās uzturējās valstu vadītāji un delegācijas, ierašanās laiks lidostās, apsargu vārdi, viņu ieroču veidi un sakaru līdzekļu parametri.

Tika publiskoti arī Lietuvas policijas īpašo operāciju vienības "Aras" snaiperu vārdi, pirms samita notikušo drošības grupas sanāksmju protokoli, kas satur lēmumus par ierobežojumiem gaisa telpā un satiksmes ierobežojumiem.

Lietuvas Nacionālais krīžu vadības centrs pēc notikušā paziņoja, ka informācijas noplūde ir saistīta ar Lietuvas valdības datorsistēmu uzlaušanu.

NATO samits Viļņā notika pagājušā gada 11.un 12.jūlijā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu