Lietuvas prezidents anulē pilsonību balerīnai Ilzei Liepai (2)

LETA/BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: LETA

Lietuvas prezidents Gitans Nausēda anulējis izņēmuma kārtā piešķirto Lietuvas pilsonību Krievijas balerīnai Ilzei Liepai, kura atklāti atbalsta Krievijas karu Ukrainā, un bijušajam padomju laika Valsts drošības komitejas (KGB) darbiniekam Jurijam Kudimovam, kas tagad ir uzņēmējs.

"Prezidents parakstīja divus dekrētus par Ilzi Liepu un Juriju Kudimovu," ceturtdien paziņoja Lietuvas prezidenta preses sekretārs Rids Jasjuļonis.

Lietuvas Pilsonības komisija februārī ierosināja prezidentam anulēt abām personām izņēmuma kārtībā piešķirto Lietuvas pilsonību.

Ierosinājums par pilsonības anulēšanu balerīnai nāca pēc tam, kad Liepa, kuras tēvs ir latviešu baletdejotājs Māris Liepa un kurai ir arī Krievijas pilsonība, intervijā Krievijas medijiem nosodīja Baltijas valstu rīcību un pauda atbalstu Krievijas diktatora Vladimira Putina izvērstajam karam Ukrainā.

Tikmēr aicinājumi anulēt Kudimovam piešķirto pilsonību sākās pēc tam, kad Lietuvas Valsts drošības departaments paziņoja, ka Kudimovs Lietuvas pilsonību ieguva 1998.gadā, slēpjot atsevišķus personas datus, arī faktu, ka Padomju Savienības laikā bija Valsts drošības komitejas spiegs.

Departamenta vērtējumā Kudimova ilgstošie kontakti ar personām, kas saistītas ar Krievijas izlūkdienestiem un augstām amatpersonām, kā arī viņa darbība Krievijas režīmam stratēģiski svarīgās ekonomikas nozarēs un viņa saikne ar Krievijas ietekmes operācijām ārvalstīs, apdraud Lietuvas drošības intereses.

Pērn Lietuvas parlaments grozīja Pilsonības likumu, paredzot, ka persona zaudē Lietuvas pilsonību, kas iegūta izņēmuma kārtā, ja tā ar savu rīcību apdraud Lietuvas drošības intereses, publiski pauž atbalstu valstij, kas apdraud Lietuvas vai citas Eiropas Savienības dalībvalsts, to sabiedroto drošības intereses.

Līdz šim likuma norma izmantota vienu reizi, kad Nausēda par īpašiem nopelniem piešķirto valsts pilsonību atņēma Krievijas daiļslidotājai Margaritai Drobjazko, jo viņa kopā ar vīru Povilu Vanagu piedalījās Putina preses sekretāra Dmitrija Peskova sievas daiļslidotājas Tatjanas Navkas rīkotā šovā Sočos.

Māris Liepa ir dzimis Latvijā, taču padomju laikā savu karjeru veidoja galvenokārt Maskavā. Ilze Liepa, kas dzimusi Māra Liepas laulībā ar krievu aktrisi Margaritu Žigunovu, ir Krievijas pilsone. 2000.gadā viņai izņēmuma kārtā tika piešķirta Lietuvas pilsonība par to, ka viņa vairāk nekā desmit gadus dejojusi kopā ar lietuviešu baletdejotāju Petru Skirmantu.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu