Pārtikas cenas pasaulē gada laikā samazinājušās par vairāk nekā 10 procentiem

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Shutterstock

Pasaules pārtikas cenas 2024. gada februārī samazinājās par 0,7%, bet gada laikā šis samazinājums veido 10,5%, ziņo Apvienoto Nāciju Organizācijas (ANO) Pārtikas un lauksaimniecības organizācija (FAO).

Graudaugu cenu indekss salīdzinājumā ar janvāri ir samazinājies par 5,0%, bet 2023. gada februārī – par 22,4%.

Kukurūzas eksporta cenas visvairāk samazinājās sakarā ar gaidāmo lielo ražu Argentīnā un Brazīlijā, kā arī Ukrainas konkurētspējīgajām cenām.

Pasaules kviešu cenas samazinājās spēcīgā eksporta no Krievijas dēļ, kas radīja spiedienu uz citu valstu cenām.

Rīsu cenas pasaulē februārī saruka par 1,6%, jo, izņemot pirkumus Indonēzijā, pieprasījums pēc svaigiem importētiem rīsiem kopumā ir neliels.

Pārtikas eļļu cenu indekss samazinājās par 1,3% un ir par 11,0% zemāks nekā pirms gada. Kritums galvenokārt atspoguļoja sojas, saulespuķu un rapšu eļļas cenu samazināšanos pasaulē, kas vairāk nekā kompensēja nelielo palmu eļļas kotāciju kāpumu.

Piena produktu cenu indekss februārī pieauga par 1,1%, bet bija par 13,4% zemāks nekā iepriekšējā gada atbilstošajā mēnesī. Pasaules sviesta cenas februārī pieauga visvairāk.

Gaļas cenu indekss februārī pieauga par 1,8%, kas ir par 0,8% zemāks nekā pirms gada. Visvairāk pieauga mājputnu gaļas starptautiskās kotētās cenas, kam sekoja liellopu gaļas cenas.

Cukura cenu indekss februārī pieauga par 3,2% un ir par 12,5% augstāks nekā pirms gada. Pastāvīgās bažas par gaidāmās sezonas perspektīvām Brazīlijā pēc ilgstošā perioda, kad nokrišņu daudzums bija zemāks par vidējo, turpināja veicināt pasaules cukura cenu kāpumu, pastiprinot sezonālo uz augšu vērsto spiedienu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu