Valdība veidos jaunu Analītisko dienestu ministriju atbalstam

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Shutterstock

Valdība otrdien, 12. martā, apstiprināja budžeta pārdali, atvēlot nepilnus 400 000 eiro gadā Analītiskā dienesta izveidei.

Valsts kancelejā norāda, ka dienests sniegs atbalstu ministrijām un to padotības iestādēm, palīdzot sakārtot, vizualizēt un apstrādāt datus, sniedzot zināšanas minētajos procesos un kopumā attīstot valsts pārvaldes spēju labāk analizēt datus, veidot datos pamatotas rīcībpolitikas un pieņemt pierādījumos balstītus lēmumus.

Savukārt iestāžu eksperti no Analītiskā dienesta iegūtās zināšanas un praktiskos risinājumus izmantos, lai analizētu vienu datu korelāciju ar citiem, lai modelētu dažādus scenārijus un nonāktu pie labākajiem iespējamiem risinājumiem, veidojot jaunu rīcībpolitiku vai veicot izmaiņas esošajā.

Plānots, ka Analītiskā dienesta konsultants-datu analītiķis vienā projektā atbalstu sniegs vidēji sešu līdz astoņu mēnešu garumā. Taču ilgtermiņa ieguldījums būs ne tikai palīdzība konkrētas problēmas risināšanā, bet arī iestādei sniegtās zināšanas un instrumenti datu pielietojumā turpmāk.

Ieviešot Analītisko dienestu, būs svarīgi risināt gan esošos aktuālos jautājumus, gan arī veicināt datos balstītas kultūras veidošanu valsts pārvaldē kopumā. Tāpat tiks aktualizēta tiesību aktu "ex-post" jeb pēcpārbaudes izvērtējuma nozīme, norāda Valsts kancelejā.

Kā skaidro Valsts kancelejas pārstāvji, veicot izvērtējumu, tiek analizēts, vai pieņemtais tiesību akts ir sasniedzis izvirzīto mērķi. Plānots, ka sagatavotie "ex-post" izvērtējumi tiks apstiprināti valdībā un pēc tam būs publiski pieejami ikvienam. Šādā veidā sabiedrība varēs pārliecināties, ka pieņemtie lēmumi, ieviestais tiesiskais regulējums ir devuši pozitīvus rezultātus. Tāpat būs iespējams iepazīties ar ieteikumiem par vēl veicamajiem pasākumiem, lai konkrētais tiesību akts sasniegtu sākotnēji izvirzīto mērķi, ja tas nav izdevies līdz šim.

Arī citās valstīs pastāv šādi analītiskie dienesti, institūcijas vai citi formāti, ar kuru palīdzību stiprina analītisko kapacitāti. Šo valstu pieredze liecina, ka datu analītika var palīdzēt pieņemt pierādījumos balstītus lēmumus jebkurā nozarē. Piemēram, precīzi statistikas dati par transportlīdzekļu drošību, autovadītāju uzvedību un ceļu satiksmes negadījumiem palīdz izstrādāt risinājumus labākai ceļu infrastruktūrai un iedarbīgākiem ceļu satiksmes drošības pasākumiem, skaidro Valsts kancelejas pārstāvji.

Analītiskais dienests iekļausies Valsts kancelejas Valsts pārvaldes politikas departamentā. Līdzīgi kā Valsts kancelejas Inovācijas laboratorijā arī Analītiskā dienesta darbs norisināsies projektu veidā. To, kuru jautājumu risināšanā ir piesaistāms Analītiskais dienests, izvērtēs pēc ministru pieteikumiem, kuros aprakstīta problemātika.

Lēmums veidot analītisko dienestu, kas sniegs pakalpojumu visai valsts pārvaldei, tika pieņemts, apstiprinot Valsts pārvaldes modernizācijas plānu 2023.-2027.gadam.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu