Ievērojami pieaugs zvērinātu notāru atlīdzības maksa

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Shutterstock

Ņemot vērā inflāciju, līdz pat 24% pieaugs zvērinātu notāru atlīdzības maksa, otrdien, 12. martā, lēma valdība.

Tieslietu ministrija (TM) norādījusi, ka preču un pakalpojumu patēriņu cenas no 2013.gada septembra līdz 2022.gada septembrim pieaugušas par 40,6%, tāpēc palielināmas arī zvērinātu notāru atlīdzības takses. Tomēr, lai palielinājums nesamērīgi neietekmētu iedzīvotāju intereses, spēkā esošās zvērinātu notāru atlīdzības takses palielināmas par 24%, ja attiecīgās takses nav pārskatītas kopš 2013.gada septembra, par 23% - takses, kuras nav pārskatītas kopš 2015.gada oktobra, un par 11,8% - tās takses, kuras nav pārskatītas kopš 2019.gada jūnija.

Kopš tika izdoti takses nosakošie noteikumi, preču un pakalpojumu patēriņu cenas pieaugušas par 40,6%. Turklāt Starptautiskā Enerģētikas aģentūra prognozē, ka augošā pieprasījuma un citu faktoru izraisītais elektroenerģijas cenu kāpums varētu saglabāties vēl trīs gadus.

TM norāda, ka, ņemot vērā zvērinātu notāru ienākumu daudzuma samazinājumu, ir risks iestāties tendencei, ka zvērināti notāri var vai nu paši izbeigt savu praksi, kā tas jau bija vērojams iepriekšējos gados, vai lūgt tos pārcelt praktizēt citā, ekonomiski aktīvākā pilsētā. Jau šobrīd ir vērojams zvērinātu notāru biroju darbinieku darba uzteikumu skaits no zvērinātu notāru puses, nespējot nodrošināt biroju darbiniekiem pietiekamu, kvalifikācijai atbilstošu atalgojumu.

Tā rezultātā šobrīd 18 zvērinātiem notāriem nav darbinieku, 42 zvērinātiem notāriem ir tikai viens darbinieks, 27 zvērinātiem notāriem ir divi darbinieki, 18 zvērinātiem notāriem ir trīs vai vairāk darbinieki. Turklāt 66 zvērinātiem notāriem nav palīga, 34 zvērinātiem notāriem ir viens palīgs, bet tikai pieciem zvērinātiem notāriem ir divi palīgi.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu