Aizsardzības komisija galīgajā lasījumā atbalsta regulējumu par pielaidi valsts noslēpumam pašvaldības amatpersonām

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Latvijas karogs.
Latvijas karogs. Foto: Sintija Zandersone/LETA

Saeimas Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisija trešdien virzīšanai trešajam lasījumam atbalstīja grozījumus likumā, kas paredz prasību pašvaldību vadošajām amatpersonām saņemt pielaidi valsts noslēpumam.

Grozījumi likumā "Pašvaldību likumā" stāsies spēkā no 1.jūnija. Savukārt pēc 1.jūnija mēneša laikā attiecībā uz esošajiem izpilddirektoriem un viņa vietniekiem pašvaldībai būs pienākums iesniegt valsts drošības iestādei iesniegumu, lai viņi saņemtu speciālo atļauju pieejai valsts noslēpumam. Pēc tam būs attiecīgs laika posms, kamēr valsts drošības iestādes šos iesniegumus izskatīs un pieņems lēmumu.

Jau ziņots, ka Valsts prezidenta Edgara Rinkēviča rosinātie grozījumi likumā "Par valsts noslēpumu" un "Pašvaldību likumā" paredz, ka domes priekšsēdētājs un priekšsēdētāja vietnieks pēc ievēlēšanas amatā ne vēlāk kā mēneša laikā vēršas kompetentajā valsts drošības iestādē, lai saņemtu speciālo atļauju pieejai valsts noslēpumam.

Šā likuma prasība vērsties kompetentajā valsts drošības iestādē, lai saņemtu speciālo atļauju pieejai valsts noslēpumam, piemērojama tiem domju priekšsēdētājiem un priekšsēdētāju vietniekiem, kuri attiecīgo amatu ieņems pēc 2025.gada pašvaldību vēlēšanām. Ja līdz 2025. gada pašvaldību vēlēšanām Saeima pieņem likumu par domes atlaišanu un notiek jaunas domes vēlēšanas, šī prasība piemērojama arī jaunievēlētās domes priekšsēdētājam un priekšsēdētāja vietniekam.

Tāpat arī jauniem izpilddirektoriem un viņu vietniekiem būs jāatbilst prasībai par atbilstību pielaidei valsts noslēpumam.

Aizsardzības ministrijas, Satversmes aizsardzības biroja, Valsts drošības dienesta un Tiesībsarga biroja pārstāvji atbalstījuši prezidenta sagatavots grozījumus.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu