Lielbritānijas aizsardzības ministrs aicina palielināt aizsardzības izdevumus līdz 3% no IKP (1)

TVNET/LETA/PA MEDIA/DPA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: EPA/Scanpix

Lielbritānijas aizsardzības ministrs Grants Šapss aicinājis palielināt aizsardzības izdevumus līdz 3% no iekšzemes kopprodukta (IKP).

Šapss vizītē Polijā aicināja iekļaut šādu mērķi konservatīvo vēlēšanu manifestā, sakot, ka viņš vēlas lielāku budžetu.

Ministrs arī aicināja pārskatīt rekrutēšanas kārtību, tai skaitā atcelt dažas medicīniskās prasības un atcelt aizliegumu karavīriem audzēt bārdas, ziņo laikraksts "Daily Mail".

Viņš runāja par "pāreju no pēckara uz pirmskara laiku", uzsverot, ka "mums jābūt daudz labāk sagatavotiem".

"Aizsardzība ir labākais veids, kā sevi pasargāt no militāra konflikta - jums ir jāparāda savam pretiniekam - tāpēc es nepārprotami atbalstu (3% mērķa noteikšanu). Mēs dzīvojam daudz bīstamākā pasaulē, Putins frontes līnijā gūst panākumus," brīdināja Šapss.

2022.gadā Lielbritānijas Karaliskā apvienoto aizsardzības spēku institūta (RUSI) veiktais pētījums liecina, ka, palielinot aizsardzības izdevumus līdz 3% no IKP līdz 2030.gadam, kā to ierosināja Lizas Trasas valdība, turpmāko astoņu gadu laikā būtu nepieciešami papildu izdevumu 157 miljardu sterliņu mārciņu apmērā.

Valsts ministre Indijas-Klusā okeāna reģiona jautājumos Anna-Marija Treveljana un valsts ministrs drošības jautājumos Toms Tagendhats nesen aicināja nekavējoties palielināt aizsardzības izdevumus no 2,27% līdz 2,5% no IKP.

Neskatoties uz bažām par Lielbritānijas bruņoto spēku stāvokli un valdības apņemšanos tērēt 2,5% no IKP militārām vajadzībām, "tiklīdz to ļaus ekonomiskie apstākļi", pagājušās nedēļas budžetā nav paredzēti jauni līdzekļi aizsardzībai.

Šappss arī vēlas mainīti rekrutēšanas kārtību, jo patlaban pretendenti gaida vairāk nekā gadu, lai sāktu militārās mācības laikā, kad bruņotos spēkus pamet vairāk cilvēku, nekā tajos iestājas.

"Jūs var noraidīt visneiedomājamāko iemeslu dēļ. Medicīniskajās pārbaudēs jautās par ģimenes vēsturi, un, ja viņi (..) uzskatīs, ka pēc 40 gadiem jums varētu attīstīties kādas slimības, tad viņi sacīs, ka jūs nevarat dienēt," norādīja ministrs.

"Kam rūp, vai kādam ir bārda? Vai tas tiešām nozīmē, ka tu nevari cīnīties? Mēs dzīvojam 21.gadsimtā, ir pienācis laiks virzīties uz priekšu," uzsvēra ministrs.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu