Biorafinēšanas ražotnes "Fibenol" attīstībā plānots investēt līdz 700 miljoniem eiro

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: publicitātes

Piektdien, 15. martā, parakstīts saprašanās memorands starp Igaunijas biorafinēšanas uzņēmumu "Fibenol" un Latvijas Ekonomikas, Finanšu, Zemkopības, Klimata un Enerģētikas ministrijām, kā arī Latvijas Investīciju un attīstības aģentūru (LIAA) par uzņēmuma ražotnes attīstību ar kopējo investīciju apjomu no 600 līdz 700 miljoniem eiro, informē Ekonomikas ministrijā (EM).

"Fibenol" apsver iespēju Latvijā izveidot komerciāla mēroga biorafinēšanas rūpnīcu, kas balstītos uz patentētu un tirgū jau gatavu tehnoloģiju "Sunburst". Tā ir tehnoloģija, kas atvieglo koksnes frakcionēšanas procesu, ļaujot vairāk nekā 90% izejvielu pārvērst funkcionālos biomateriālos, kas var aizstāt fosilās ķīmiskās vielas rūpniecībā.

Ekonomikas ministrs Viktors Valainis (ZZS) norāda, ka zināšanās balstīta bioekonomika ir viena no Latvijas izvirzītajām prioritātēm ekonomikas attīstības jomā un "plānotā ražotne ir apliecinājums tam, ka varam Latvijai piesaistīt arī liela mēroga projektus, izmantojot vietējos resursus un zināšanas".

Valainis akcentē, ka "Fibenol" ražotne veicinās arī nekvalitatīvās koksnes pārstrādi Latvijā, samazinot neapstrādātas koksnes eksportu un sniedzot augstāku pievienoto vērtību kokrūpniecības nozarē.

EM norāda, ka "Fibenol" rūpnīcā ražotie biomateriāli sniegs ieguldījumu arī turpmāku inovāciju ieviešanā visā produktu vērtību ķēdē, radot jaunas iespējas Latvijas nozarēm, kuru mērķis ir pārorientēties no fosiliem materiāliem un kļūt videi draudzīgākiem.

Lai nodrošinātu šī projekta veiksmīgu attīstību, būtiski piesaistīt papildu finansējumu, kas mazinātu riskus. Tādēļ papildu tradicionālajam pašu kapitālam un banku finansējumam plānots pieteikties ES inovāciju fonda grantu programmā.

Saprašanās memoranda noslēgšana starp "Fibenol" un Latvijas pusi ir ilgtermiņa sadarbības rezultāts, norāda EM. Līdz šim uzņēmuma pārstāvji jau ir apmeklējuši vairākas pašvaldības, potenciālās projekta īstenošanas vietas kā arī citus iesaistītos partnerus.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu