Baidens atbalsta aicinājumu uz jaunām vēlēšanām Izraēlā

CopyLinkedIn Draugiem X
ASV prezidents Džo Baidens
ASV prezidents Džo Baidens Foto: KEVIN LAMARQUE/REUTERS

ASV prezidents Džo Baidens piektdien, 15. martā, pauda atbalstu Senāta demokrātu vairākuma līdera Čaka Šūmera aicinājumam uz jaunām vēlēšanām Izraēlā.

Šis aicinājums ir jauna pazīme, ka ASV attiecības ar tuvāko sabiedroto Tuvajos Austrumos Izraēlu pasliktinās Gazas joslā notiekošā kara dēļ.

Šūmers, kurš ir ebreju senators no Ņujorkas, šonedēļ paziņoja, ka Izraēlas premjerministrs Benjamins Netanjahu ir "apmaldījies", un brīdināja, ka "Izraēla nevar izdzīvot, ja tā kļūs par pāriju", pieaugot Gazas joslā bojāgājušo palestīniešu skaitam.

"Šajā kritiskajā punktā es uzskatu, ka jaunas vēlēšanas ir vienīgais ceļš, lai pieļautu veselīgu un atklātu lemšanas procesu par Izraēlas nākotni laikā, kad tik daudz izraēliešu ir zaudejuši uzticību savas valdības redzējumam un virzībai," savā runā Senātā sacīja Šūmers.

Viņš sacīja, ka Netanjahu ir sapulcinājis ap sevi labējos ekstrēmistus un "ir bijis pārāk gatavs pieciest civiliedzīvotāju bojāeju Gazā, kas samazina atbalstu Izraēlai pasaulē līdz vēsturiski zemākajiem līmeņiem". "Izraēla nevar izdzīvot, ja tā kļūs par pāriju," sacīja Šūmers.

"Viņš teica labu runu," Baidens sacīja, Ovālajā kabinetā tiekoties ar Īrijas premjerministru. "Es domāju, ka viņš pauda nopietnas bažas, kas ir ne tikai viņam, bet daudziem amerikāņiem."

Baidens neatkārtoja Šūmera aicinājumu Izraēlai sarīkot jaunas vēlēšanas, tomēr ASV prezidenta izteikumi atspoguļoja viņa neapmierinātību ar Izraēlas premjerministru,k kurš ir kavējis centienus paplašināt humānās palīdzības nodrošināšanu Gazas joslā un ir pretojies neatkarīgas palestīniešu valsts izveidošanai.

Jaunākais punkts šajās domstarpībās ir Izraēlas mērķis turpināt grupējuma "Hamās" vajāšanu Rafahas pilsētā, kur 1,4 miljoni palestīniešu ir patvērušies no kara Gazas joslas ziemeļos.

Netanjahu birojs piektdien paziņoja, ka viņš ir apstiprinājis militārās operācijas plānu Rafahā un ka militārie spēki ir "gatavi operatīvajiem pasākumiem un iedzīvotāju evakuācijai".

Baltā nama nacionālās drošības padomnieks Džons Kērbijs piektdien sacīja, ka "Izraēlas tautas ziņā ir izlemt", vai jārīko jaunas vēlēšanas. Atbildot uz jautājumu, kāpēc Badens atzinīgi vērtē Šūmera runu, Kērbijs sacīja, ka prezidents novērtējis senatora "kaisli".

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu