Kariņš intervijā mudina Lielbritāniju sekot Latvijas piemēram un atjaunot obligāto militāro dienestu (2)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Ārlietu ministrs Krišjānis Kariņš.
Ārlietu ministrs Krišjānis Kariņš. Foto: Evija Trifanova/LETA

Latvijas ārlietu ministrs Krišjānis Kariņš intervijā britu laikrakstam "The Daily Telegraph" paudis, ka, pēc viņa domām, Lielbritānijai un citām NATO dalībvalstīm vajadzētu sekot Latvijas piemēram un atjaunot obligāto militāro dienestu, lai atturētu Krieviju no agresijas.

Kariņš intervijā, kas notika Latvijas vēstniecībā Londonā, aicināja NATO dalībvalstis apsvērt "totālās aizsardzības" modeļa ieviešanu, saskaņā ar kuru nepieciešamības gadījumā iespējams ātri iesaukt lielu skaitu apmācību izgājušu karavīru.

Kariņš arī pauda, ka Lielbritānijai "neizbēgami" nākšoties paaugstināt aizsardzības tēriņus līdz 3% no IKP. 

Kā zināms, pagājušogad tika pieņemts likums par Valsts aizsardzības dienesta izveidi. Tajā uz brīvprātības pamata un loterijas kārtībā tiek iesaukti vīrieši – pagaidām tikai daži simti katrā iesaukumā.

Uz jautājumu, vai Lielbritānijai un citām Rietumu valstīm vajadzētu sekot Latvijas piemēram, Kariņš atbildēja apstiprinoši. "Mēs ļoti to ieteiktu. Mēs veidojam un attīstām sistēmu, ko saucam par "totālo aizsardzību", kurā iesaistītas visas civilās sabiedrības daļas," viņš sacīja intervijā.

Kariņš arī norādīja, ka Latvija daudzus elementus patapinājusi no Somijas obligātā dienesta sistēmas, kura "daudziem no mums varētu kalpot kā ļoti labs piemērs".

Somijai ir neliels aktīvais dienests, bet "ļoti liels, labi apmācīts" rezervistu loks. 

Bijušais Lielbritānijas valdības ministrs un Pārstāvju palātas Aizsardzības komitejas priekšsēdētājs Tobiass Elvuds sestdien "The Daily Telegraph" žurnālistiem sacīja, ka Lielbritānijai vajadzētu ieklausīties Kariņa vārdos.

"Tā kā nesen apmeklēju Somiju, savām acīm redzēju, viņiem ir visiespaidīgākais totālās aizsardzības modelis NATO," viņš uzsver. "Atrašanās uz Rietumu frontes līnijas Aukstā kara laikā radīja vajadzīgos apstākļus, lai tiktu saglabāta iespēja ātri mobilizēt lielu daļu sabiedrības. Tā kā Putins nodrošina sev vēl sešus gadus amatā un mēģina atdarināt Staļinu un vērst plašumā savu ietekmi, arī mums būtu jāpārskata mūsu totālās aizsardzības modelis."

Savukārt bijušais Lielbritānijas armijas ģenerālštāba vadītājs Ričards Danats žurnālistiem pauda, ka Lielbritānijas situācija tomēr atšķiroties no Latvijas. 

"No Latvijas skatupunkta, atrodoties tik tuvu Krievijai, totālā aizsardzība ir pavisam loģiska," viņš sacīja. "Mums, atrodoties soli tālāk, vajadzētu koncentrēties uz totālo atturēšanu. Mums jākāpina aizsardzības budžets un atturēšanas spējas."

Divi Lielbritānijas valdības ministri šomēnes aicināja premjerministru Riši Sunaku palielināt Lielbritānijas aizsardzības tēriņus no pašreizējiem 2% no IKP līdz "2,5% un vairāk", kā arī trīs bijušie Lielbritānijas aizsardzības sekretāri un pašlaik amatā esošais aizsardzības sekretārs Grānts Šapss norādījuši, ka aizsardzībai vajadzētu tērēt 3% no IKP.

Uz jautājumu, vai viņš atbalsta ideju par Lielbritānijas aizsardzības tēriņu paaugstināšanu, Kariņš atbildēja: "Domāju, ka tas ir neizbēgami un ka tā ir nepieciešamība."

Kariņš arī brīdināja, ka Eiropai "vēl ilgi" būs jāsadzīvo "ar bīstamu Krieviju", kā arī prognozēja, ka Krievijas "imperiālistiskās ambīcijas" nebeigsies līdz ar Putina varu.

Kariņš intervijā arī mudināja atbalstīt Ukrainu un brīdināja, ka miera sarunu uzspiešana Ukrainai tikai dotu Krievijai iespēju atjaunoties un sagatavoties nākamajam uzbrukumam.

FOTO: Ādažu militārā bāze

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu