Lietuvas parlamentārā izmeklēšanas komisija secina, ka specdienesta vadītājs palīdzējis Nausēdam

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Mihkel Maripuu

Lietuvas Valsts drošības departamenta (VSD) direktors Darjus Jaunišķis pirms 2019.gada prezidenta vēlēšanām palīdzējis kandidātam Gitanam Nausēdam, kurš vēlēšanās uzvarēja, teikts parlamentārās izmeklēšanas komisijas otrdien publiskotajos secinājumos.

Komisijas ziņojumā sacīts, ka Jaunišķis pirms vēlēšanām vācis informāciju par Nausēdas komandas locekļiem, štābu un sponsoriem.

VSD direktoram tikusi sniegta informācija, ka Nausēdas aprindu cilvēku sakari radīja un joprojām rada risku un draudus valsts drošībai un valsts interesēm, konstatējusi komisija.

Ziņojumā teikts, ka Jaunišķa savāktā informācija varēja tikt nelikumīgi nodota personām, kurām tobrīd ar to nebija tiesību iepazīties, tostarp prezidenta amata kandidātam Nausēdam.

Komisija arī izmeklējusi, kāda ietekme uz Nausēdu varētu būt cilvēkiem, kas saistīti ar Baltkrievijas minerālmēslu transportēšanas biznesu. Jautājums tika aktualizēts, jo prezidenta birojs iepriekš bija ierosinājis svītrot Baltkrievijas mēslošanas līdzekļus no sankciju saraksta. Tika norādīts, ka 2019.gadā personas, kas tieši saistītas ar Baltkrievijas mēslojumu, ieradušās Nausēdas štābā un tikušās ar štāba pārstāvjiem.

Turklāt komisija noskaidrojusi, ka prezidenta biroja darbinieki ne tikai tikušies ar šiem uzņēmējiem, bet arī slēpuši šo informāciju no komisijas. Šā iemesla dēļ komisija plāno vērsties prokuratūrā.

Komisija konstatējusi, ka saiknes ar šiem uzņēmējiem padara Nausēdu neaizsargātu. "Komisija saņēma pierādījumus, ka dažas personas, kas saistītas ar Baltkrievijas minerāslojumu, centās kļūt vai ir kļuvušas par svarīgu valsts iestāžu vadītājiem un prezidenta padomniekiem," teikts secinājumos.

Ziņojumā ir minēts arī Īpašo izmeklēšanu dienesta (STT) vadītājs Lins Pernavs. Komisija konstatējusi, ka viņš kavējis izmeklēšanu, atsakoties iesniegt komisijai informāciju, ko savākusi STT kriminālizlūkošana. "STT vadītājs Pernavs atteicās nodot komisijai pieprasīto kriminālizlūkošanas informāciju, tādējādi viņš ļaunprātīgi izmantoja savu stāvokli," teikts secinājumos.

Komisija arī kritizē Nausēdu par to, ka viņš atteicies atbildēt uz komisijas jautājumiem, norādot, ka tādējādi Nausēda varētu būt pārkāpis prezidenta zvērestu.

Savukārt prezidenta birojs paziņoja, ka secinājums par iespējamu zvēresta pārkāpumu ir mēģinājums diskreditēt valsti.

"Tas ir mēģinājums politiskos nolūkos diskreditēt valsti un tās konstitucionālos principus," teikts prezidenta biroja komentārā.

Prezidenta birojs arī norādīja, ka komisijas secinājumi ir uzskatāmi par "izmisīgu mēģinājumu ietekmēt prezidenta vēlēšanu rezultātus", kas ir pretrunā demokrātijas un tiesiskas valsts principiem.

"Komisija ir nepārprotami politizēta, tās sastāvā ir valdošā vairākuma pārstāvji, un tās "secinājumi", nemēģinot meklēt argumentus vai pierādījumus, ir vērsti ne tikai pret prezidentu, bet arī pret daudzām valsts iestādēm, tostarp Valsts drošības departamentu, Īpašo izmeklēšanu dienestu un Ģenerālprokuratūru," norādīts prezidenta biroja komentārā.

Lietuvā maijā notiks prezidenta vēlēšanas. Sabiedriskās domas aptaujas liecina, ka vislielākās izredzes tajās uzvarēt ir Nausēdam, kurš kandidēs uz otru piecu gadu amata termiņu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu