Lietuvas Darba partijas priekšsēdētājs Mazuronis komentē informāciju par kratīšanu tās birojā

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Skirmanto Lisausko/15min.lt

Kratīšana Lietuvas parlamenta opozīcijā esošās Darba partijas galvenajā birojā un dokumentu izņemšana varētu būt saistīta ar izmeklēšanu par partijas iepriekšējās vadības darbību Eiropas Parlamentā (EP), trešdien paziņoja partijas priekšsēdētājs un Seima deputāts Andrjus Mazuronis.

"Izmeklēšanas gaitā vakar Finanšu noziegumu izmeklēšanas dienests (FNTT) veica noteiktas procesuālās darbības Darba partijas galvenajā birojā," teica Mazuronis, uzsverot, ka izmeklēšana nav saistīta ar personām, kas pašlaik atrodas partijas vadībā vai ir partijas amatos.

Lietuvas Ģenerālprokuratūrā informēja, ka kratīšana ir saistīta ar starptautisku izmeklēšanu, kuru pārrauga Eiropas Prokuratūra (EPPO).

Mazuronis teica, ka nevar detalizētāk stāstīt par izmeklēšanu, tomēr norādīja, ka tā varētu būt saistīta ar bijušās vadības darbībām Eiropas Parlamentā.

"Situācija liecina, ka tuvākajā laikā partijai būs jāmaina līderi Eiropas Parlamenta kandidātu sarakstā vai jānomaina partijas priekšsēdētājs," pieļāva Mazuronis.

Darba partiju 2003.gadā izveidoja Krievijā dzimušais uzņēmējs un miljonārs Viktors Uspaskihs, kurš bija partijas biedrs 2003.-2015.gadā, kad negaidīti no tās izstājās. 2017.gadā viņš partijā atgriezās un 2021.gada novembrī atkal tika ievēlēts par tās priekšsēdētāju. No šīm amata Uspaskihs atkāpās 2022.gada vasarā. Viņš bija Eiropas Parlamenta deputāts 2009.-2012.gadā un ir ievēlēts atkal kopš 2014.gada.

2006.gada maijā Uspaskihs atkāpās no Darba partijas vadītāja amata saistībā ar izmeklēšanu par partijas krāpniecisko grāmatvedību. 2013.gadā Darba partijas vadība, arī Uspaskihs, tika notiesāta par krāpniecisku grāmatvedības uzskaiti.

Darba partiju Apelāciju tiesa pagājušā gada beigās atzina par vainīgu vērienīgajā koncerna "MG Baltic" (tagad "MG grupe") politiskās korupcijas lietā. Partijai noteikts vairāk nekā 300 000 eiro sods, savukārt bijušajam Seima deputātam Vītautam Gapšim piespriests četru ar pusi gadu cietumsods.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu