Medijs: "Vičiūnu grupe" uzņēmums uz Krieviju vedis sankcijām pakļautas preces

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Shutterstock

Lietuvas uzņēmums "Plunges kooperatine prekyba", kas pieder zivju un citu pārtikas produktu ražošanas un tirdzniecības grupai "Vičiūnu grupe", kopš Krievijas atkārtotā iebrukuma Ukrainā sākuma vismaz 11 reizes ir transportējis sankcijām pakļautas preces uz Krieviju, otrdien vēsta Lietuvas sabiedriskās raidorganizācijas LRT pētnieciskās žurnālistikas nodaļa.

Kā liecina žurnālistu pētījums, piecas reizes preces, kas izmantojamas arī militārām vajadzībām, uz Krieviju tika sūtītas jau pēc tam, kad to kodi tika iekļauti Eiropas Savienības (ES) sankciju sarakstos.

Tiek vēstīts, ka šādu preču vidū bija preces, kas iekļautas prioritāro militāro preču sarakstā, kuras nepieciešamas bruņojuma ražošanai, piemēram, gultņi, ko Krievija izmanto tanku ražošanā, kā arī citas dubultas pielietojamības preces. Noskaidrots, ka "Vičiūnu grupe" uzņēmums vedis uz Krieviju arī Zviedrijas kompānijas SKF ražotos gultņus. Starp sankcijām pakļautajām precēm, kuras vestas uz Krieviju, ir arī gaismjutīgās pusvadītāju ierīces un elektronikas detaļas.

Visu šo preču saņēmējs bija "Vičiūnu grupe" meitasuzņēmuma "Vičiūnai-Rus" rūpnīca Kēnigsbergas (Karaļauču) eksklāva Tilzītē, kas padomju laikā tika pārdēvēta par Sovetsku.

Avoti LRT atklāja, ka "Plunges kooperatine prekyba" bija viens no uzņēmumiem, par kuru eksportu uz Krieviju Lietuva 2023.gada pirmajā pusē saņēma Eiropas Komisijas brīdinājumu.

"Vičiūnu grupe" atzina, ka ir transportējusi šādas preces, taču apgalvoja, ka nav zinājusi par sankcijām. Konkrēto preču eksports esot apturēts, tiklīdz kļuva zināms par ierobežojumiem un tika sākta iekšējā izmeklēšana.

Lietuvas otrās lielākās pilsētas Kauņas mēram Visvaldam Matijošaitim un viņa biznesa partnerim Ļudam Skierum vienlīdzīgās daļās pieder uzņēmums "VG Holding", kas ir "Vičiūnu grupe" īpašnieks. "Vičiūnu grupe" pieder zīmols "Viči".

Lietuvas prezidents Gitans Nausēda iepriekš ir teicis, ka "Vičiūnu grupe", kas nepamet Krieviju, nodara ne tikai reputācijas, bet arī politisku kaitējumu un ka pats Matijošaitis šajā situācijā ir neaizsargāts. Viņš sacījis, ka, lai gan politiskie grupas rīcības novērtējumi ir izteikti vairākkārt, joprojām tiek atrasti argumenti, ka tā nevar pienācīgi aiziet no Krievijas, jo tas nozīmētu "ļoti lielus zaudējumus".

Mediji pirmdien vēstīja, ka "Vičiūnu grupe" gatavojas pārdot ražotni Kēnigsbergas eksklāvā uzņēmumam, kas saistīts ar Krievijas zivju un jūras produktu importētāju "Unifrost".

Iepriekš arī tika ziņots, ka "Vičiūnai-Rus" ģenerāldirektora vietnieks Rolans Ozarinsks un piegāžu vadītājs Edgars Pečulis pagājušā gada aprīlī Maskavā tikās ar Kubas pārtikas rūpniecības ministru un viņa pārstāvjiem. Lietuvas grupas uzņēmums tika slavināts kā Krievijas pārtikas rūpniecības lepnums.

Tāpēc politiķu vidū izskanēja priekšlikumi aizliegt "Vičiūnu grupe" piedalīties Lietuvas publiskajos iepirkumos.

Par darbību Krievijā Ukraina iekļāvusi "Vičiūnu grupe" starptautisko kara sponsoru sarakstā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu