Tiks paaugstināta vairāku drošības un glābšanas pasākumu maksa Rīgas lidostā (1)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Pasažieri ielidošanas terminālī starptautiskajā lidostā "Rīga"
Pasažieri ielidošanas terminālī starptautiskajā lidostā "Rīga" Foto: Zane Bitere/LETA

Valdība otrdien, 9. aprīlī, atbalstīja Satiksmes ministrijas (SM) sagatavotos grozījumus, kas paredz paaugstināt vairāku Rīgas lidostā sniegto drošības un glābšanas pasākumu maksu.

Grozījumi paredz mainīt noteiktās drošības maksas apmēru par izlidojošo pasažieri un tranzīta un transfēra pasažieri, kā arī noteikt nokavējuma naudas piemērošanu par maksājuma termiņa kavējumu.

Iepriekš drošības maksas apmērs, kas ietver Rīgas lidostas un Civilās aviācijas aģentūras pakalpojumus, bija septiņi eiro, bet turpmāk tas būs 7,55 eiro par katru izlidojošo pasažieri.

Jaunās drošības maksas par katru izlidojošo pasažieri sadale notiks šādi - Rīgas lidostas maksa par pasažieru drošības pārbaudi, pasažieru reģistrētās un rokas bagāžas pārbaudi, kā arī lidostas drošības un krīzes vadības, tostarp glābšanas, nodrošināšanu, mainīsies no 5,40 eiro līdz 5,95 eiro par katru izlidojošo pasažieri, bet Civilās aviācijas aģentūrai saglabāsies 1,60 eiro.

Tāpat par katru tranzīta un transfēra pasažieri drošības maksas apmērs mainīsies no 0,49 eiro līdz 0,99 eiro. Jaunās drošības maksas par katru tranzīta un transfēra pasažieri sadale notiks šādi - Civilās aviācijas aģentūrai minēto pakalpojumu izmaksu segšanai saglabāsies 0,49 eiro par katru tranzīta un transfēra pasažieri, bet Rīgas lidostai - 0,50 eiro par katru tranzīta un transfēra pasažieri.

SM norāda, ka grozījumi nemainīs Civilās aviācijas aģentūras lidlaukā sniegto drošības un glābšanas pasākumu maksas.

Savukārt, lai novērstu gadījumus, kad gaisa pārvadātāji kavē maksājumus par lidlaukā sniegto drošības un glābšanas pasākumiem, noteiktas tiesības par maksājumu termiņa kavējumiem gaisa pārvadātājam piemērot nokavējuma naudu 0,05% apmērā no laikā nesamaksātā pamatparāda par katru kavējuma dienu.

SM skaidro, ka Ministru kabineta noteikumos ietvertās drošības maksas ir nepieciešams palielināt straujās inflācijas, darba spēka un parādinstrumentu apkalpošanas izmaksu kāpuma, kā arī plānoto ievērojamo investīciju dēļ.

Tāpat valdība otrdien apstiprināja SM sagatavotos grozījumus Rīgas lidostas sniegto pakalpojumu maksās, to iekasēšanas un izlietošanas kārtību, kā arī atlaižu sistēmu, kuras mērķis ir veicināt Rīgas lidostas konkurētspēju reģionā.

SM norāda, ka plānotā lidostas maksu ietekme ir mazāka par vienu eiro uz vienu pasažieri.

Vienlaikus ar Rīgas lidostas maksu izmaiņām paredzēts ieviest jaunu atlaižu politiku, kas sniegs ieguvumu tām aviokompānijām, kas veicina lidostas attīstību, proti, atklāj jaunus vidēji tālo un tālo lidojumu galamērķus vai nodrošina pārvadāto pasažieru skaita pieaugumu.

Atbilstoši Eiropas Savienības saistošajām prasībām Rīgas lidosta jauno lidostas maksu sagatavošanas procesā konsultējās ar lidostā strādājošām aviokompānijām, kas maksu projektu apstiprināja Rīgas lidostas Lietotāju komitejā.

Jau ziņots, ka 2023.gadā Rīgas lidostā apkalpoja kopumā 6,631 miljonu pasažieru, kas ir par 23,2% vairāk nekā gadu iepriekš, kad tika apkalpots 5,381 miljons pasažieru, taču par 15% mazāk nekā pirmspandēmijas 2019.gadā, kad lidostā tika apkalpoti 7,798 miljoni pasažieru.

Rīgas lidosta ir lielākais aviosatiksmes mezgls Baltijas valstīs.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu