"Ir maz labu ziņu." Ašeradens iesaka valdībai nekādā gadījumā neuzņemties jaunus izdevumus (4)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Finanšu ministrs Arvils Ašeradens.
Finanšu ministrs Arvils Ašeradens. Foto: Gatis Rozenfelds, Valsts kanceleja

Ņemot vērā ekonomikas bremzēšanos un nodokļu ieņēmumu plāna iespējamo neizpildi, valdība nedrīkst uzņemties jaunas, papildu izmaksas, ceturtdien intervijā TV3 raidījumam "900 sekundes" sacīja finanšu ministrs Arvils Ašeradens (JV).

Ministrs norādīja, ka situācija ekonomikā ļoti strauji mainās, tostarp, ja vēl pagājušā gada augustā Finanšu ministrija Latvijas ekonomikā 2024.gadā prognozēja pieaugumu 2,4% apmērā, tad jaunākās prognozes rāda, ka izaugsme nebūs lielāka par 1,4%. Tāpat arī inflācija Latvijā ir būtiski mazāka, nekā iepriekš tika prognozēts.

"Ir jauna realitāte," sacīja Ašeradens, piebilstot, ka šādā situācijā nav grūti prognozēt, ka nodokļu ieņēmumi varētu būt mazāki, nekā plānots.

Ministrs norādīja, ka aprīļa otrajā pusē plānots informēt valdību par aktuālo situāciju, taču šobrīd, skatoties kā situācija attīstās, ir maz labu ziņu.

"Tas, ko es šobrīd varu rekomendēt valdībai, nekādā gadījumā neuzņemties jaunas, papildu izmaksas. Drīzāk otrādi, domāt, kā pārvērtēt valdības izmaksas," teica Ašeradens.

Viņš arī atzīmēja, ka par iespējamo valdības tēriņu pārskatīšanu precīzāk varēs runāt aprīļa otrajā pusē, jo šobrīd situācija vēl tiek vērtēta, tostarp apskatot alternatīvas.

TVNET jau vēstīja, ka nodokļu ieņēmumos šogad pirmajos divos mēnešos iekasēti kopumā 2,389 miljardi eiro, kas ir par 40,5 miljoniem eiro jeb 1,7% mazāk, nekā plānots.

Valsts kopbudžetā nodokļu ieņēmumi šogad pirmajos divos mēnešos veidoja 2,257 miljardus eiro, kas ir par 34,5 miljoniem eiro jeb 1,5% mazāk, nekā plānots. Tostarp valsts budžetā nodokļu ieņēmumi veidoja 1,82 miljardus eiro, kas ir par 63,5 miljoniem eiro jeb 3,4% mazāk, nekā plānots, bet pašvaldību budžetā nodokļu ieņēmumi bija 436,9 miljonu eiro apmērā, kas ir par 29 miljoniem eiro jeb 7,1% vairāk, nekā plānots.

Komentāri (4)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu