Pirmajā pusgadā kredītņēmēju atbalsta maksājumos plāno izmaksāt 48,44 miljonus eiro

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Saeimas Budžeta komisijas priekšsēdētājs Jānis Reirs.
Saeimas Budžeta komisijas priekšsēdētājs Jānis Reirs. Foto: Zane Bitere / LETA

Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisija ceturtdien, 11. aprīlī, atbalstīja apropriācijas palielināšanu Finanšu ministrijas (FM) budžetā par 48,44 miljoniem eiro, lai Valsts ieņēmumu dienests (VID) pirmajā pusgadā varētu veikt hipotekāro kredītņēmēju aizsardzības nodevas izmaksas.

Kā komisijas sēdē skaidroja tās priekšsēdētājs Jānis Reirs (JV), šī būs pirmā reize, kad bankas sniedz informāciju par kredītņēmējiem VID, kas savukārt veiks kompensācijas izmaksu hipotekāro kredītu ņēmējiem. Kompensācija tiek maksāta no Latvijā reģistrēto kredītiestāžu un kapitālsabiedrību samaksātās nodevas.

Kompensācija 30% par pirmā ceturkšņa kredītprocentu maksājumiem jāizmaksā līdz 30.aprīlim un tā pienāksies par hipotekārā kredīta līgumu, kas noslēgts līdz 2023.gada 31.oktobrim, bet hipotekārā kredīta atlikums nedrīkst pārsniegt 250 000 eiro. Gadījumā, ja būs radusies kāda tehniska kļūda, tad cilvēkiem sākumā jāvēršas savā bankā un, ja banka teiks, ka tā no savas puses visu izdarījusi, tad jāvēršas VID, skaidroja Reirs.

Atbilstoši hipotekāro kredītu ņēmēju aizsardzības nodevas maksātāju nodevu aprēķiniem par 2024.gada pirmo ceturksni valsts pamatbudžeta ieņēmumu kontā iemaksāta hipotekārā kredīta ņēmēju aizsardzības nodeva 24,24 miljonu eiro apmērā.

Ņemot vērā veiktās nodevas iemaksas par pirmo ceturksni, valsts budžeta ieņēmumu palielinājums par 2024.gada pirmo pusgadu prognozējams 48 435 800 eiro apmērā.

Pērn decembrī tika pieņemti grozījumi Patērētāju tiesību aizsardzības likumā (PTAL) par hipotekārā kredīta ņēmēju aizsardzības nodevu ar mērķi kompensēt kredītu procentus hipotekāro kredītu ņēmējiem mājokļa iegādei vai būvniecībai nolūkā aizsargāt sabiedrības labklājību, ņemot vērā EURIBOR likmes kāpuma un inflācijas rezultātā pieaugušo kredīta maksājumu un patēriņa cenu radīto būtisko izmaksu slogu mājsaimniecībām.

Atbilstoši PTAL Latvijā reģistrētas kredītiestādes un kapitālsabiedrības, kuras saņēmušas licenci patērētāja kreditēšanas pakalpojuma sniegšanai, kā arī citu valstu kredītiestāžu un kapitālsabiedrību, kuras saņēmušas licenci patērētāja kreditēšanas pakalpojuma sniegšanai, pastāvīgās pārstāvniecības (filiāles) Latvijā, par katru kalendāra gada ceturksni valsts pamatbudžeta speciāli šim nolūkam izveidotā ieņēmumu kontā maksā hipotekārā kredīta ņēmēju aizsardzības nodevu. Nodevas administrēšanu nodrošina VID.

Nodevas maksātājam ir pienākums katram atbilstīgajam hipotekārā kredīta ņēmējam aprēķināt kredītu procentu kompensāciju un iesniegt VID Elektroniskās deklarēšanas sistēmā informāciju par katru atbilstīgo hipotekārā kredīta ņēmēju.

PTAL paredz uzdevumu VID no hipotekārā kredīta ņēmēju aizsardzības nodevas ieņēmumiem izmaksāt kredītu procentu kompensācijas uz nodevas maksātāja norādīto konkrētā hipotekārā kredīta ņēmēja maksājumu kontu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu