ECB aicina “Raiffeisen Bank” paātrināt tās aiziešanu no Krievijas tirgus

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: EPA/Scanpix

Austrijas “Raiffeisen Bank International” (RBI), kas ir lielākā Rietumu banka Krievijā, sagaida, ka Eiropas Centrālā banka drīzumā pieprasīs tai paātrināt uzņēmējdarbības samazināšanu Krievijā, ziņo aģentūra Reuters.

Saskaņā ar prasību projektu aizdevumi klientiem līdz 2026. gadam ievērojami saruktu – līdz 65%, salīdzinot ar pagājušā gada trešo ceturksni, tāpat kā starptautiskie maksājumi no Krievijas, norādīja Austrijas banka.

ECB prasību projekts ievērojami pārsniedz pašas RBI plānus vēl vairāk samazināt savu darbību Krievijā un varētu negatīvi ietekmēt iespēju pārdot AS “Raiffeisenbank”, norādīja RBI.

“RBI mērķis ir panākt AS “Raiffeisenbank” dekonsolidāciju, tostarp pārdodot šo struktūrvienību,” norādīja RBI.

Austrijas banka “Raiffeisen Bank International” nesen publicēja 2400 darba sludinājumu Krievijā, norādot uz vērienīgiem izaugsmes plāniem šajā valstī, kas ir acīmredzamā pretrunā tās oficiālajam solījumam pamest šo tirgu. Ap 1500 no izsludinātajām vakancēm būtu saistītas ar vadību un klientu apkalpošanu. Dažos sludinājumos bija teikts, ka bankas mērķis ir “paplašināt klientu bāzi”, vēsta “Financial Times”.

Savukārt šīs Austrijas bankas tīmekļa vietnē teikts, ka “Raiffeisenbank” tikai “uzturēs dažas banku operācijas Krievijā, lai izpildītu nosacījumus bankas licences saglabāšanai”. Tikai marta vidū RBI vadītājs Johans Štrobls kārtējo reizi paziņoja, ka RBI “pārskatīs savas pozīcijas Krievijā”: “Mēs izskatām visas stratēģiskās iespējas “Raiffeisenbank Russia” nākotnei, tostarp rūpīgi pārvaldītu izstāšanos no “Raiffeisenbank” Krievijā”.

Kopš Krievijas pilna mēroga iebrukuma Ukrainai 2022.gada sākumā “RBI” aizdevumu apjoms Krievijā ir sarucis par 56 procentiem; Pārtrūka arī sakari ar bijušajām Krievijas partnerbankām. Taču sludinājumu teksti nekādi nesaskan ar turpmāko apņemšanos samazināt biznesu.

“Galvenais mērķis ir (..) klientu bāzes paplašināšana,” teikts vienā no sludinājumiem. Citā darba sludinājumā norādīts, ka “mūsu korporatīvo klientu bāze ir aktīvi jāpaplašina”. Kopš kara sākuma kopējais “Raiffeisenbank” darbinieku skaits Krievijā ir pieaudzis, nevis samazinājies: no 9327 darbiniekiem 2021.gada beigās līdz 9942 darbiniekiem 2023.gada beigās, kas ir pieaugums par 6,6 procentiem.

Vīnē 4. aprīlī notika mītiņš, kurā “Raiffeisen Bank” valdes locekļi tika aicināti slēgt uzņēmējdarbību Krievijā. Par attiecīgo petīciju nobalsoja 50 000 eiropiešu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu