ASV ikdienas marihuānas lietotāju ir vairāk nekā biežo alkohola lietotāju, liecina pētījums (1)

TVNET/LETA/AP
Foto: Reuters/ScanPix

Marihuānas lietošana katru dienu vai gandrīz katru dienu ASV tagad ir biežāk sastopama parādība nekā alkohola ikdienas lietošana, liecina pētījums par 40 gadu periodu.

Alkohols vēl arvien tiek lietots vairāk nekā marihuāna, bet 2022.gadā pirmoreiz šis intensīvās marihuānas lietošanas līmenis pārspēja biežas dzeršanas līmeni, paziņoja pētījuma autors Džonatans Kolkinss, kurš ir marihuānas politikas pētnieks Kārnegija Melona Universitātē Pitsburgā.

"40% no pašreizējiem marihuānas lietotājiem to lieto katru dienu vai gandrīz katru dienu, un šis šablons ir vairāk saistīts ar tabakas lietošanu, nevis tipisku alkohola lietošanu," sacīja pētnieks.

Pētījums, kura pamatā ir Nacionālā pārskata par narkotiku lietošanu un veselību dati, trešdien tika publicēts žurnālā "Addiction". Minētais pārskats ir augstu vērtēts avots par tabakas, alkohola un narkotiku lietojumu ASV.

Saskaņā ar šo pētījumu 2022.gadā ASV marihuānu katru dienu vai gandrīz katru dienu lietoja 17,7 miljoni cilvēku, bet alkoholu katru dienu vai gandrīz katru dienu lietoja 14,7 miljoni. No 1992. līdz 2022.gadam šādu marihuānas lietotāju skaits attiecībā pret iedzīvotāju skaitu pieauga 15 reizes.

Šī tendence atspoguļo pārmaiņas marihuānas politikā. Vairums ASV štatu atļauj marihuānas lietošanu medicīniskiem vai izklaides mērķiem, bet federālā līmenī tā vēl arvien ir nelikumīga. Floridas štata vēlētāji novembrī lems par konstitūcijas grozījumu, kas atļautu marihuānu izklaides mērķiem, savukārt ASV federālā valdība grasās klasificēt marihuānu kā mazāk bīstamu narkotiku.

Pētījumi rāda, ka marihuānas biežiem lietotājiem ir lielāka iespēja kļūt atkarīgiem no tās. "Bieža lietošana arī palielina ar marihuānu asociētas psihozes attīstīšanās risku," un šī psihoze ir nopietns medicīnisks stāvoklis, kad cilvēks zaudē saskari ar realitāti, sacīja šajā pētījumā neiesaistītās Mērilendas Universitātes Medicīnas skolas psihiatrijas profesors Deivids Goreliks.

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu