Rietumi pamatīgi atpaliek: Krievija spēj daudz ātrāk un lētāk saražot artilērijas lādiņus (56)

TVNET | FINANCENET
Foto: AFP / Scanpix

Krievija artilērijas lādiņus spēj saražot trīs reizes ātrāk nekā Rietumvalstis, kas palīdz Ukrainai, vēsta “Sky News”. Izdevums atsaucas uz vienu no lielākajām konsultāciju kompānijām pasaulē “Bain&Company”.

Eksperti, izpētot atvērtos datus, secinājuši, ka šogad Krievijas uzņēmumi ir saražojuši aptuveni 4,5 miljonus artilērijas lādiņu. Tikmēr Eiropas Savienības dalībvalstis un ASV kopā ņemtas – vien 1,3 miljonus lādiņu. Turklāt Krievijas ražošana izmaksā četras reizes lētāk.

Vidējā 155 mm lādiņa pašizmaksa, ko ražo NATO valstīs, ir aptuveni 4000 dolāru, bet Krievijas ražotā lādiņa – aptuveni 1000 dolāru. Ukrainas amatpersonas norāda, ka uz vienu Ukrainas palaisto lādiņu Krievija var atbildēt ar pieciem.

To, ka Rietumi atpaliek no Krievijas artilērijas lādiņu ražošanas jomā, atzīst arī NATO valstu izlūkdienesti. Pēc to novērtējuma Krievijas aizsardzības nozare saražo 250 000 artilērijas lādiņu mēnesī jeb 3 miljonus gadā, kamēr Eiropas Savienība un ASV kopīgiem spēkiem spēj saražot vien 1,2 miljonus lādiņu gadā.

Savā rakstā “Sky News” uzsver, ka Ukraina izjūt hronisku munīcijas trūkumu ne tikai artilērijas jomā. Vienā no Ukrainas Bruņoto spēku treniņu grupām, kuru apmeklēja žurnālisti, jauniesauktie mācījās izmantot prettanku granātmetējus NLAW (ko ražo Lielbritānija). Tiesa gan, karavīri vien imitēja šaušanu, jo lādiņu pietiek vien izmantošanai frontē.

Svarīgākais
Uz augšu