Īslandē strauji izplatās bīstams vīruss zirgiem

Apollo.lv
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto.

Par Īslandes vulkāna izvirdumu zina visa pasaule, taču tā nav vienīgā nelaime, par kuru uztraucas vietējie. Īslandes zirgaudzētāji un jātnieki ir nobažījušies par savu zirgu veselību. Šobrīd Islandē valda neziņa, kas ar zirgiem notiks tālāk.

Aptuveni pirms mēneša lielākajās zirgaudzētavās vairāki zirgi saslima ar vīrusu, kas izpaužas kā klepus, nespēks un iesnas. Veterinārārsti šos simptomus neuzskatīja par neko nopietnu, līdz brīdim, kad lielā ātrumā slimība izplatījās.

«Pateicoties Islandes ģeogrāfiskajam stāvoklim un aizliegumam importēt zirgus no citām valstīm, Īslandē nav pazīstama gandrīz neviena zirgu slimība, kas ir zināma Eiropā, līdz ar to, islandiešiem nav izstrādāts plāns, ko darīt, kad notiek masveida zirgu saslimšana ar nepazīstamu slimību,» stāsta Latvijas sportiste Īslandē - Līga Liepiņa.

Vīrusa simptomi ir sauss klepus, iesnas un nespēks, kad zirgs tiek jāts. Šobrīd veterinārārsti dara visu iespējamo, lai atrastu, kādā veidā baktērjas izraisa vīrusu. Diemžēl vienīgais, ko viņi iesaka sportistiem, ir - nekādā gadījumā nejāt zirgus, kuriem ir vīrusa simptomi, lai vēl vairāk nepasliktinātu zirgu veselības stāvokli.

Īslandes zirgaudzētāji un jātnieki ir ļoti neapmierināti ar galveno veterinārārstu rīcību šajā situācijā. Ir zināmi gadījumi, kad zirgi slimo pat vairāk nekā 4 nedēļas. Vīrusa dēļ sacensību sezona Īslandē nav sākusies, jo sacensības tiek atceltas uz nezināmu laiku. Cieš ne tikai zirgu un jātnieku treneri, kuri nesaņem algu, bet arī zirgu tirgotāji, jo slimus zirgus eksportēt ir aizliegts. Šobrīd netiek tirgotas arī zirglietas.

Neoficiāli statistikas dati liecina, ka 98% Islandes sporta zirgu ir jau saslimuši.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu