Rīgas domes būvvalde ierosina mainīt Vispārīgos būvnoteikumus

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Pateicoties izmaiņām, tiktu samazināta birokrātija, saskaņojot būvniecības projektus; palielināta projektētāju atbildība un definēta sabiedriski nozīmīgo būvju drošības ekspertīze.

Lai vienkāršotu un paātrinātu būvniecības projektu saskaņošanas procesu, tai pašā laikā palielinot projektētāju atbildību par projektu izstrādi, Rīgas domes (RD) būvvalde izstrādājusi priekšlikumus izmaiņu veikšanai Ministru kabineta (MK) noteikumos Nr. 112 „Vispārīgie būvnoteikumi”.

RD Būvvalde prognozē, ka, pateicoties izstrādātajiem priekšlikumiem, tiks paātrināts lielo būvniecības projektu saskaņošanas process pašvaldībās, lai attīstītājs varētu sākt būvniecību drīz pēc skiču projekta saskaņošanas būvvaldē.

Jaunie priekšlikumi tuvākajā laikā tiks iesniegti LR Ekonomikas ministrijai viedokļu saskaņošanai un tālākai to virzīšanai MK.

Ints Pujāts, RD Pilsētas attīstības departamenta Rīgas pilsētas būvvaldes vadītājs: „Pirmkārt, pieņemot šīs izmaiņas, tiks uzlabota pašas Būvvaldes darbība atbilstoši starptautiskajiem standartiem. Otrkārt, Rīgā šobrīd noris 70% no visas būvniecības valstī, bet šobrīd tās saskaņošana ir sarežģīta un laikietilpīga. Lai nāktu pretī projektu attīstīšanā iesaistītajām pusēm – objekta pasūtītājiem, arhitektiem un būvniekiem un lai reizē atvieglotu un paātrinātu būves saskaņošanu, RD Būvvalde ir izstrādājusi virkni izmaiņu un papildinājumu MK noteikumos par Vispārīgajiem būvnoteikumiem. Iestrādātajās izmaiņās esam paredzējuši lielāku projektētāju iesaisti projekta izstrādes sākumstadijā, daudz detalizētāk izstrādājot būves metus un pārbaudot izstrādāto metu atbilstību pilsētas apbūves noteikumiem. Tai pašā laikā projekta attīstītājiem būs iespējams sākt būvniecību jau pēc skiču projekta saskaņošanas, kas ļaus ievērojami ieekonomēt laiku kopējā projekta realizācijas gaitā. Tomēr tas nenozīmēs, ka projektētājiem un pasūtītājiem mazināsies atbildība. Tieši otrādi – tā pieaugs un to viņi apliecinās projekta saskaņošanai nepieciešamajos dokumentos.”

Priekšlikumi būvnoteikumos paredz tā saucamo vienlaicīgo būvniecību, kas nozīmē, ka projektēšana un būvdarbi noris paralēli, projektētājam izstrādājot tehnisko projektu uz izvērstā skiču projekta vienlaikus ar būvdarbiem. Tas veicinātu būvniecības darbu daudz ātrāku sākšanu, nekā tas bija iespējams līdz šim. Tai pašā laikā paredzēs daudz lielāku atbildību no projektētāju puses.

Jaunās izmaiņas paredz arī pilnīgāku būvprojekta ekspertīzes definēšanu sabiedriski nozīmīgām ēkām. Ints Pujāts: „Ierosinām ieviest jēdzienu Drošības ekspertīze, kuras mērķis būs noteikt, vai ārkārtas situācijās būve ir maksimāli droša cilvēku dzīvībām un nodrošinās materiālo vērtību saglabāšanu. Tā būs obligāta prasība jebkurai sabiedriski nozīmīgai būvei, kas augstāka par 9 stāviem vai kurā vienlaikus var uzturēties vairāk par 100 cilvēkiem.”

Drošības ekspertīzes paredz sertificētu ekspertu atzinumu par būves konstrukcijām, plānojumu, glābšanas un ugunsgrēka dzēšanas darbu nodrošinājumu ugunsgrēku, trauksmes izziņošanas un citu līdzīgu apdraudējumu gadījumā. Ekspertīze izvērtēs arī evakuācijas plānu.

Priekšlikumi izmaiņu veikšanai Ministru kabineta (MK) noteikumos Nr. 112 „Vispārīgie būvnoteikumi” tiks izskatīti Latvijas Arhitektu savienībā šā gada 24. augustā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu