LDDK: Straujš trešo valstu darbaspēka pieplūdums nav gaidāms (7)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Neskatoties uz iespējamiem atvieglojumiem, straujš trešo valstu darbaspēka pieplūdums Latvijā nav gaidāms, jo ir vērojama tendence, ka arī šajās valstīs trūkst darbaroku un tiek domāts par darbaspēka piesaisti no tālākām Āzijas valstīm, šādu viedokli pauda Latvijas Darba devēju konfederācijas ģenerāldirektore Elīna Egle.

Jau ziņots, ka Ministru kabineta komiteja 8.oktobrī akceptēja vairāk nekā gadu tapušo koncepciju par migrāciju nodarbinātības kontekstā, kas paredz atvieglot administratīvas procedūras un izmaksas trešo valstu darbaspēka izmantošanai Latvijā.

Koncepcija arī paredz veikt darba tirgus prognozēšanu un izstrādāt kritērijus, pēc kuriem izraudzīties Latvijā ievedamo ārvalstu darbaspēku.

Premjers Aigars Kalvītis sliecas atbalstīt kvotu sistēmu ieviešanu ārvalstu darbaspēka ieplūšanas regulēšanai. Tiekoties ar reģionālo mediju pārstāvjiem, premjers norādīja, ka, pēc viņa domām, vajadzētu atbalstīt kvotu sistēmas ieviešanu ārvalstu darbaspēkam, nosakot konkrētas specialitātes, speciālistu apjomu un termiņus. Šis jautājums gan vēl būs jāvērtē valdībā.

LDDK pozitīvi vērtē paredzētos atvieglojumus un liek lielas cerības uz plānoto darba tirgus prognozēšanu un atvieglotu ārvalstu darbaspēka piesaistes plānošanu atsevišķām jomām. "Darba tirgus prognozēšana un nodarbinātības problēmu risināšana, aicinot strādāt uz Latviju zinošus darbiniekus, nav īstermiņa risinājums, bet adekvāta valdības rīcība, ņemot vērā tautsaimniecības intereses," uzskata Egle.

No Latvijas izbraukušo ekonomiski aktīvo iedzīvotāju skaits tuvojas 90 000, bet izsniegto darba atļauju skaits nedaudz pārsniedz 2000. Aptuveni 200 000 respondentu sabiedriskās domas pētījumu centra "SKDS" aptaujā apliecinājuši iespēju uz īsāku vai ilgāku laiku strādāt ārzemēs, problēmas darba tirgū iezīmēja Egle.

Egle norādīja, ka arī pēdējie dati no Nodarbinātības valsts aģentūras (NVA) apliecina, ka bezdarbs samazinājies līdz 5,1%, kas, ņemot vērā Eiropas praksi, liecinot par darbaspēka krīzi valstī.

"Pašreizējā situācijā ārvalstu darbaspēka piesaiste ir ārkārtīgi nepieciešama, ja gribam saglabāt esošos un atvērt jaunus uzņēmumus, kā arī nodrošināt tautsaimniecības izaugsmi un uzlabot dzīves kvalitāti," LDDK nostāju pauda Egle.

LDDK pārstāve uzsvēra, ka arī pēc atvieglojumu stāšanās spēkā vietējo darbaspēku uzņēmējiem būs izdevīgāk nodarbināt, izslēdzot iespēju, ka ārvalstu darbaspēka izmantošana varētu būt "sociālais dempings" pret vietējo darbaspēku.

"Latvija nekad nebūs lēta darbaspēka zeme, un uzņēmēji ir ieinteresēti nodarbināt Latvijas darbaspēku, investēt kvalifikāciju paaugstināšanā, sociālo garantiju nodrošināšanā un motivējoša atalgojuma piedāvāšanā," norādīja Egle.

Komentāri (7)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu