Kuram dakterim uzticēt savas kājas? Iepazīsimies: flebologs!

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto VC4

Ir daudz dažādu ārstu - speciālistu, kuru nosaukumi ne vienmēr pacientam ir saprotami. Kādas kaites ārstē ķirurgs, angioķirurgs vai ķirurgs flebologs? Šoreiz atklāsim, ko dara flebologs, ko tautā sauc arī par vēnu ārstu.

Flebologs diagnosticē asinsvadu slimības, izstrādā ārstēšanas plānu venozas, limfātiskas nepietiekamības un trofisko čūlu gadījumā, kā arī novērš estētiski traucējošas asinsvadu patoloģijas.

Vizītes laikā ārsts ievāc anamnēzi – flebologs visbiežāk uzdod jautājumus, kas saistīti ar darba specifiku, dzīvesveidu, fiziskām aktivitātēm, kaitīgiem ieradumiem un iedzimtību, kas kalpo par vēnu slimības veicinošiem faktoriem. Pirms došanās pie ārsta vērts pārdomāt, vai nav bijušas kādas kāju traumas un fiziski bojājumi.

Pacientam stāvot, ārsts novērtēs varikozo vēnu lielumu un lokalizāciju, tūsku potītes apvidū, ādas izskatu, nomērīs kāju apkārtmēru. Savukārt guļus stāvoklī novērtēs ādas trofiku, tūskainību, trofisko čūlu izskatu, lokalizāciju. Būtiski ir izpalpēt (iztaustīt) pulsu uz pēdu, paceles un cirkšņa rajona artērijām. Parasti apskates laikā speciālists veic arī dupleksonogrāfiju, ko uzskata par zelta standartu vēnu izmeklēšanā.

Precīzākai izmeklēšanai nereti lieto angiogrāfiju un flebogrāfiju, kas tomēr ir invazīvas un samērā dārgas metodes, jo vēnā tiek ievadīta kontrastviela. Šos izmeklējumus vizītes laikā neveic un nepieciešamības gadījumā par to norisi ārsts pacientu informē.

5 trauksmes signāli, kad jādodas pie vēnu ārsta

1. Ja vēna ir izspiedusies uz āru, ir plata un veido dažādus bumbuļus.

2. Zirnekļa tīklojums uz kājas var liecināt par hronisku venozu mazspēju HVM.

3. Smaguma sajūta un tirpšana kājās.

4. Progresējot slimībai, rodas krampji apakšstilbos naktī.

5. Dedzināšanas sajūta, nieze, ādas pigmentācijas izmaiņas, ekzēma un nedzīstošas čūlas.

5 lietas, kas jāzina par izmeklējuma gaitu

1. Izmeklējuma laikā būs jāatkailina kājas, tāpēc sievietēm vēlams vilkt svārkus vai kleitu, ko var pacelt augstāk.

2. Pacientu izmeklē stāvus vai slīpumā ar kājām uz leju, lai gravitācijas spēks pareizi iedarbotos uz asins plūsmu.

3. Tiek izmantots speciāls fleboloģijas galds vai paaugstinājums (podests), kur pacients var droši atbalstīties un jūtas stabils.

4. Diagnostika ilgst aptuveni 10–20 minūtes, un rezultātu iespējams saņemt uzreiz pēc izmeklēšanas.

5. Lai izmeklējums nebūtu jāatkārto un pacients būtu drošs par pareizu rezultātu, pārliecinieties, ka ārstam ir asinsvadu ultrasonodoplerogrāfijas speciālista sertifikāts un atbilstošs aprīkojums izmeklēšanai.

Kā ārstē vēnas?

Ārstam ar godīgu attieksmi jāspēj piedāvāt vispiemērotākos un vissaudzējošākos risinājumus, ņemot vērā saslimšanas formu un pacienta finansiālās iespējas. Lai sasniegtu ideālu ārstēšanas rezultātu, vienas operācijas laikā dažkārt nepieciešams apvienot vairākas ārstēšanas metodes. Atsevišķos gadījumos – sākotnējus hroniskas venozas mazspējas (HVM) simptomus var ārstēt terapeitiski, piemēram, lietojot medikamentus, lietojot fizikālās terapijas metodes un kompresijas terapiju. Lai laikus apturētu vēnu varikozes attīstību un nepieļautu jaunu vēnu slimības formu veidošanos, svarīgi veikt arī profilaktiskas darbības.

Mūsdienās no operācijas nevajadzētu baidīties, jo patlaban ārstēšanā priekšroka tiek dota saudzējošām metodēm. Latvijā iespējams veikt dažādas vēnu operācijas, tostarp endovenozās (no asinsvadu iekšpuses) operācijas, izmantojot lāzeru, radiofrekvenci, ūdens tvaika mikroimpulsus un cianoakrilātu (biolīmi). Šo operāciju laikā vēna netiek izrauta kā klasiskajās operācijās, bet, izmantojot endovenozu katetru, tā tiek slēgta un pēc tam pārveidojas saistaudos. Jaunās paaudzes tehnoloģijas dod iespēju pilnībā atteikties no vispārējās narkozes, to aizstājot ar vietējo anestēziju. Tādējādi ne tikai uzlabojas ultrasonoskopijas redzamība un kontrole operācijas laikā, bet tā ir arī saudzējošāka un drošāka pacientam, dod iespēju veikt vēnu operācijas neatkarīgi no vecuma, vispārējā veselības stāvokļa. Endovenozo operāciju laikā (izņemot biolīmes operācijas, kad anestēzija nav nepieciešama vispār, jo nav termiskas iedarbības) ultrasonogrāfijas kontrolē abpus vēnai ievada anestezējošo šķīdumu, kas izveido ūdens spilvenus un to it kā atdala no tuvumā esošajiem audiem un nerviem, neļaujot tos pārkarsēt un bojāt. Fizioloģiskā šķīduma sastāvā esošais ūdens absorbē karstumu, turklāt tam pievienotas atsāpinošas un sīkos asinsvadus spazmējošas vielas, kas novērš asiņošanu.

Pēc vēnu operācijas pacientam tiek uzvilkta kompresijas zeķe (pēc biolīmes operācijas tā nav nepieciešama), ko jānēsā 1 mēnesi. Pacients stacionārā pavada no vienas līdz četrām stundām, atkarībā no operācijas apjoma un izvēlētās ārstēšanas metodes. Pēc tam pacients var celties, dzert, ēst un pats savām kājām doties mājās un pievērsties ikdienas aktivitātēm, protams, ievērojot ārsta rekomendācijas. Jau nākamajā dienā pēc operācijas pat ieteicama fiziska aktivitāte. Kustoties paātrinās asins plūsma dziļajās vēnās, tādēļ samazinās trombu veidošanās risks. Tomēr pirmajā mēnesī jāizvairās no pastiprinātas fiziskas slodzes un smaguma celšanas, jo var rasties sāpes. Pēc mēneša jādodas atkārtoti uz dupleksultrasonogrāfijas izmeklējumu un pēc tam ar vairāku gadu intervālu jāpārbauda vēnu veselības stāvoklis.

Ja stumbra vēnas ir veselas, bet ir bojāti tikai sānu zari vai vizuāli traucē sīko kapilāru tīklojums, to var novērst pārdesmit minūšu laikā, neiejaucoties ķirurģiski, lietojot dažādas metodes (skleroterapiju, intensīvi pulsējošās gaismas iekārtas, speciālus asinsvadu lāzerus, radiofrekvences iekārtas utt.).

Būtiski atcerēties, ka ideālu ārstēšanas rezultātu ir iespējams sasniegt, tikai kompleksi risinot problēmu, sākot ar precīzu diagnostiku, adekvātu un maksimāli mazinvazīvu ārstēšanu un beidzot ar aktīvu rehabilitāciju un pacienta novērošanu ilgtermiņā.

Vēnu veselības mēnesis ir sācies. Nenokavē gada lielākās atlaides!

Baltijas Vēnu klīnika piedāvā:

  • 40% atlaidi flebologa konsultācijai ar izmeklējumu (akcijas periodā cena 27.60 €, standarta 49 €),

  • Atlaižu kuponu grāmatiņu (konsultējoties pie flebologa) ar 40 īpašiem piedāvājumiem Jūsu veselībai! Atlaides līdz 50%!

  • Atlaides līdz 400 € endovenozai operācijai!

Katru klientu pēc flebologa konsultācijas iepriecināsim ar īpašiem atlaižu kuponiem, visus 40 piedāvājumus var apskatīt šeit

Iepazīsimies! Ārstu flebologu vizītkartes.








Foto: Publicitātes foto VC4
KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu