Ko darīt, lai skaistās siksniņkurpes neberztu kājas?

Egoiste
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: depositphotos.com

Ir vasara - kad plīvo kleitas un kājās beidzot var vilkt krāsainas siksniņkurpes, kas tik daudzus mēnešus nogaidījušas skapī vai kārdinoši uzrunājušas veikalu plauktos. Taču ikviena sieviete zina - lai cik skaisti kurpes izskatītos, bieži vien dzīvē problēma ir viena: jo vairāk siksniņu un dažādu dekoratīvo elementu, jo lielāka iespējamība, ka kurpes berzīs vismaz līdz brīdim, kad tās iestaigās. Ko darīt, lai izvairītos no tulznām?

Ar noderīgiem padomiem dalās «Euroskor» veikala vadītāja Liāna Graudiņa.

«Pirmkārt, iegādājoties apavus, noteikti jāpievērš uzmanība to materiālam - dabīgas ādas kurpes daudz vieglāk piemērosies konkrētas kājas īpatnībām, tās var pastiept, ja kādā vietā ir, piemēram, par šauru, turklāt kvalitatīvi un kopti ādas apavi kalpos vairāku gadu garumā,» norāda Liāna Graudiņa. «Tāpat vasarai lieliska izvēle būs kurpes no auduma, īpaši jauniešiem, - tās elpo, ir ļoti ērtas un krāsainas, turklāt par salīdzinoši zemāku cenu.»

Kur vairāk siksniņu, tur lielāka iespējamība, ka kurpes var noberzt. «Te talkā var ņemt vairākus mājās esošus līdzekļus - piemēram, bērnu ziepes vai sveces un ar tām ierīvēt kurpju siksniņas no iekšpuses,» stāsta «Euroskor» veikala vadītāja.

«Reizēm siksniņkurpes mēdz berzt vietās, kur siksniņas ir savienotas, sasietas mezglos vai rada kādus citus nelīdzenumus, - tādā gadījumā apavus var viltīgi uzlabot, neērtajās vietās no iekšpuses ielīmējot ādas loksnītes,» iesaka Liāna Graudiņa.

Arī tad, ja apavi kādā vietā, piemēram, maliņā šķiet par cietu un tāpēc riskē sarūpēt tulznas, risinājums var būt pavisam vienkāršs - ar ēdamkaroti rūpīgi izberzējiet konkrēto vietu, tādējādi to padarot mīkstāku. Talkā var ņemt arī nelielu āmurīti un uzmanīgi izdauzīt konkrētās apavu vietas vai siksniņas.

«Ja kurpes berž papēdī, visbiežāk tas nozīmē, ka konkrētais papēdis vienkārši kājai ir par dziļu. Arī šo problēmu var viegli atrisināt - ieliekot papildu papēdīti,» norāda apavu eksperte. «Mūsdienās veikalos ir pieejami dažādi šāda veida apavu aksesuāri, kas palīdz piemērot kurpi individuālajām vajadzībām. Piemēram, lai kāja neslīdētu uz priekšu, kurpju purngalos var ievietot speciālu gelu, bet, ja kurpīte ir mazliet par lielu, - papēža daļā ievietot speciālu supinatoru, kas noturēs kurpes kājās un ļaus justies ērti.»

Kā visātrāk kurpes ievalkāt?

Skaistas kurpes ir sieviešu vājība - ja kādas ļoti iepatikušās, tās bieži tiek iegādātas pat tad, ja nav ļoti ērtas, ar atrunu «gan ievalkāsies». Bet kā to izdarīt visātrāk?

«Ja kurpes iegādātas kādam konkrētam pasākumam, pat tad, ja tās der lieliski, noteikti ar tām pirms tam vajadzētu nedaudz pastaigāt pa māju,» norāda Liāna Graudiņa. «Bet tad, ja apavi pirkti ikdienai, pirmajā reizē noteikti tos vajadzētu vilkt dienā, kad nav paredzēts nostaigāt lielus attālumus.»

Ja kurpes ir nedaudz par mazu, veikalos pieejami īpaši izsmidzināmi līdzekļi, kas palīdzēs pastiept ādu. Tos noteikti var izmantot, lai pielāgotu apavus arī individuālajām pēdas īpatnībām, piemēram, ja ir izvirzīts īkšķa kauliņš. «Šo stiepšanas līdzekli uzpūš uz vajadzīgajām kurpes vietām, velk kājās un nedaudz pastaigā pa māju. Efekts būs lielāks, ja kājās būs uzvilkta kokvilnas zeķīte,» norāda «Euroskor» veikala vadītāja.

Tomēr kurpi var mēģināt pastiept arī ar mājās esošajiem materiāliem - piemēram, kājās uzvilkt slapjas zeķes un ar tām kādu brīdi iestaigāt jaunos apavus. Lai pastiprinātu efektu, zeķi var izmērcēt ar ūdeni atšķaidītā šņabī.

«Lai arī reizēm iesaka apavu mīkstināšanai un pastiepšanai iesmērēt tos ar roku krēmu vai sapūst ar logu mazgājamo šķidrumu, jābūt uzmanīgiem - šādi var netīšām arī sabojāt kurpes, jo nekad nevar būt drošs, kā apavu materiāls reaģēs uz konkrēto vielu maisījumu. Tas var atstāt nejaukus pleķus uz jaunajām kurpēm,» uzsver L.Graudiņa.

Protams, labi plāksteri allaž ir sieviešu labākie draugi, kad kājās ir jaunas kurpes. Tos noteikti vajadzētu iegādāties jau profilaksei un ievietot somiņā - lai jau pie pirmajām beršanas pazīmēm varētu nodrošināties un nebūtu jāiedzīvojas nepatīkamās tulznās.

«Un jāatceras - lai kurpes kalpotu gadiem, tām jāļauj arī atpūsties, tāpēc nevajadzētu vienus apavus nēsāt ik dienu,» atgādina eksperte. «Tāpat, ja gadījies iedzīvoties tulznās, skaistās vaininieces jānoliek apavu plauktā, līdz kājas pilnībā sadzijušas, un tikai tad var atkal ķerties klāt ievalkāšanai. Tāpēc attaisnojums ir pavisam oficiāls - ar vienām kurpēm sievietēm nekad nepietiek.»

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu