Cukura aizstājēji (1)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Ikdienā pie kafijas cukura vietā piemetam saldinātāja ripiņu. Ražotāji skaļi reklamē, ka produkti nesatur cukurus, bet pievieno dažādus saldinātājus.

Kā tie ietekmē veselību?

Cukura aizstājēji

Pēc ķīmiskās uzbūves tie ir spirti ar saldu garšu. Uz pārtikas produktu iepakojuma var pazīt pēc starptautiski atzītiem standartiem:

- sorbīts (E 420),

- ksilīts (E 967),

- mannīts (E 421),

- laktīts (E 966),

- maltīts (E 965),

- izomaltīts (E 953).

Daži no šiem spirtiem ir atrodami arī dabā, piemēram, sorbīts ir vīnogās, ābolos, rozīnēs un bumbieros (0,2 – 2,2 g/100 g), žāvētās plūmēs ir pat līdz 7g/100g. Cukuriem līdzīgos spirtus organisma šūnas spēj izmantot bez insulīna palīdzības, tāpēc tos savā uzturā var lietot cukurslimnieki.

Negatīvās īpašības. Šo vielu uzsūkšanās spēja zarnās ir ierobežota un katram cilvēkam atšķirīga. Pēc pārdozēšanas var izraisīt vēdera uzpūšanos un caureju, tāpēc lielākās devās cukura aizstājēji darbojas kā caurejas līdzekļi.

Pozitīvās īpašības. Pēc termiskās apstrādes šīs vielas nesadalās, tātad var izmantot konservēšanā, arī ievārījumiem. Jāpiebilst, ka ievārījumi nesabiezē un ilgstošai glabāšanai nav paredzēti, jo ksilīta un sorbīta konservējošās īpašības ir samērā nelielas.

Saldinātājvielas

Tām dabā nav analogu, jo radītas mākslīgi. Pie šīm vielām pieder:

- saharīns (E 954),

- ciklamāts (E 952),

- aspartāms (E 951),

- acesulfāns (E 950).

Saharīns un ciklamāts pazīstams jau sen. Šīs saldvielas neiesaka lietot mazu bērnu, nieru slimnieku un grūtnieču uzturā.

Saharīns ir vissaldākā viela pasaulē, 400 reižu saldāks par cukuru, taču šai vielai piemīt būtiski trūkumi, piemēram, garša nav tāda kā cukuram, tas termiski nestabils, tāpēc nevar izmantot konservēšanā, turklāt karsējot dod produktiem rūgtu piegaršu.

Ciklamātam piemīt lielāka karstumnoturība un labāka garša. Tas kopā ar saharīnu ir kombinētās saldvielas, piemēram, zuckli sastāvā.

Vispopulārākais no saldinātajiem ir aspartāms, tas ir, piemēram, saldvielā canderel, kuras sastāvā ir arī laktoze (nopērkama tablešu veidā) un meltodekstrīns (pulvera veidā). Aspartāma dienas normu nosaka, ņemot vērā ķermeņa svaru (60 kg cilvēkam tā ir 2,4 grami). Ar tabletēm var saldināt tēju, kafiju un citus dzērienus, bet canderel pulveri var izmantot saldo ēdienu un ievārījumu gatavošanā. Ja produktu karsē, pulveri iesaka pievienot beigās.

Aspartāms ietilpst arī saldinātajā nutra sweet, kuru izmanto gandrīz 5000 dažādu produktu saldināšanai visā pasaulē. Tās ir limonādes, jogurti, sulas, saldējumi u.c.

Pozitīvās īpašības:

- der cukurslimniekiem,

- nekaitīgas zobiem,

- praktiski nesatur kalorijas.

Negatīvās īpašības:

- garša nav tāda kā cukuram,

- nav stabilu konservējošu īpašību,

- uzmanīgi jādozē, lai nepārsaldinātu ēdienu.

PADOMI

- Ar vienu gramu cukura aizstājēju vidēji uzņem 2,4 kcal, tātad mazāk nekā ar vienkāršo cukuru, kurš satur 4 kcal, taču, lai iegūtu tādu pašu saldumu kā no cukura, aizvietotāju lieto vairāk.

- Cukura aizvietotāji ir mākslīgie saldinātāji. Vairums no tiem nebojā zobus, satur maz enerģijas, tie ir noderīgi gan diabēta slimniekiem, gan cilvēkiem ar paaugstinātu ķermeņa masu, bet nav uzskatāmi par veselīgiem.

SVARĪGI

Saldākās vielas pasaulē (ja cukura saldumu pieņem par 1):

- laktīts – 0,35,

- izomaltīts 0,5,

- mannīts 0,5 – 0,7,

- sorbīts 0,5 – 0,7,

- ksilīts 1,

- ciklamāts 30,

- acesulfāms 130 – 200,

- aspartāms 200,

- saharīns 300 – 500.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu