Peldkostīmu mode cauri laikiem

Egoiste
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Scanpix Sweden

Beidzot tik ilgi gaidītā vasara ir klāt, tāpēc laiks nomest drēbju kārtas un pievērsties izklaidei un atpūtai pie jūras, kas nav iespējams (ja vien tu nedod priekšroku nūdistu pludmalei) bez apģērba gabala ar nosaukumu «peldkostīms». Kādu peldkostīmu izvēlēties šovasar? Iedvesmai piedāvājam retrospektīvu atskatu uz mūsdienu peldkostīmu priekštečiem.

Biezie 20-tie

No mūsdienu skatpunkta tas varētu šķiest diezgan neracionāli, taču 20.gados peldkostīmus bieži vien izgatavoja no vilnas, kas savukārt tos padarīja diezgan smagus un neērtus, kad tie samirka. Turklāt nebija nekas neparasts pludmalē nēsāt arī zeķes un apavus.

Elastīgie 30-tie

Beidzot ļaudīm pamazām kļuva skaidrs, kādas ir peldkostīma funkcijas šai dzīvē, tāpēc tie kļuva arvien pieguļošāki. Turklāt tajos bija iespējams diezgan brīvi kustēties un plunčāties pa ūdeni. Krūšu līnija parasti bija sakrokota, savukārt pats peldkostīms izgatavots vairs ne no vilnas, bet gan no elastīga materiāla.

Vaļīgie 40-tie

Šajā desmitgadē peldkostīms piedzīvoja īstu revolūciju, proti, kļuva par kaut ko līdzīgu bikini. Daļēji tas notika tāpēc, ka kara laikā diezgan bija jātaupa resursi. Tiesa, naba gan vēl aizvien bija rūpīgi noslēpta.

Uzpolsterētie 50-tie

Gadsimta vidū peldkostīmus krūšu daļā sāka polsterēt, lai izceltu tik populāro smilšu pulksteņa tipa figūru. Sievišķīgās formas tika īpaši uzsvērtas, turklāt to visu papildināja dažādi aksesuāri, piemēram, saulesbrilles-kaķacis.

Brīvie 60-tie

Radās Kalifornijas pludmales rokenrola stiliņš. Peldkostīmi kļuva arvien mazāki, turpinot sabiedrībā aktualizējušos «atbrīvošanās» tendenci.

Revolucionārie 70-tie

Seksuālā revolūcija bija pašā pilnbriedā, tāpēc ļaudis arvien labprātāk demonstrēja savu ķermeni. Krūšturi ieguva stīpas un beidzot izskatījās pēc īstiem krūšturiem, savukārt paši peldkostīmi ieguva spilgtas krāsas.

Sportiskie 90-tie

Seriāls par pludmales glābšanas patruļu Baywatch bija galvenais peldkostīmu modes noteicējs. Īpaši populārs bija augsts kāju izgriezums.

Mūsdienas

Šodien peldkostīmi ir pielāgoti visdažādākajiem ķermeņa tipiem un nepastāv nekādi ierobežojumi to izvēlē, tāpēc tu bez bailēm vari nēsāt to, ko sirds vēlas. Protams, ja vien reliģiskā pārliecība to ļauj.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu