Saules apdegumus neārstē ar krējumu vai kefīru (33)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Flickr

Kopš bērnības atceramies: ja gadījās pārāk ilgi būt saulē un iegūt ādas apdegumu, pirmā palīdzība bija krējums no ledusskapja. Arī auksts kefīrs tika lietots kā pirmās palīdzības līdzeklis. Mediķi saka - tas esot aplami!

Saules apdegums pamatā ir tāds pats apdegums kā cita veida apdegumi, tomēr atšķirība ir tā, ka to izraisa pārāk liela saules ultravioletā starojuma ietekme uz ādu. Saules apdegums veidojas, ilgstoši atrodoties tiešā saules ietekmē.

Kā apgalvo mediķi, auksts krējums vai kefīrs spēj ādas apdegumu atdzesēt un mums liekas, ka jūtamies daudz labāk. Tomēr šie biezie produkti aizdara mūsu tā jau cietušās ādas poras, neļaujot tai elpot un reģenerēties. Tas var beigties arī ar iekšējo infekciju. Tāpat neiesaka lietot eļļainus līdzekļus, jo eļļa nosprosto poras, arī neļaujot piekļūt gaisam, un rada pietūkumu.

  • Labāk ādas apdegumu apārstēt ar kādu speciālu medicīnisku līdzekli, kura sastāvā ir pantenols.
  • Tāpat der vēsa, bet ne auksta komprese vai duša.
  • Patīkami atvēsina svaigi gurķi, kāpostu lapas vai zaļi kartupeļi.
  • Aizmirsti par skrubjiem un citiem abrazīviem ādas kopšanas līdzekļiem.
  • Atceries daudz dzert šķidrumu!
  • Pēc apdeguma kādu laiku nesauļoties, neiet pirtī, karstā vannā.
  • Ja apdegums ir smags un radušās čūlas, par terapiju būtu jākonsultējas ar dermatologu.

Un vislabāk ir atcerēties, ka pārlieku ilga sauļošanās nav iesakāma nevienam. Esi apdomīga, dodoties pēc iedeguma! Visintensīvākais ultravioletais starojums ir laikā no plkst. 11.00 līdz 16.00, tāpēc šajā laika posmā ilgstoši uzturēties tiešos saules staros nav ieteicams.

Komentāri (33)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu