Ēšana atbilstoši Ājurvēdai – 6 garšas un to īpašības

Egoiste
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: PantherMedia/Scanpix

Ājurvēdā ēdiens tiek uzskatīts par barojošu, līdzsvarojošu un dziedējošu. Ēdiens ir viens no retajiem veselīga dzīvesveida aspektiem, pār kuru mums ir gandrīz pilnīga kontrole. Tāpēc ir ļoti svarīgi labāk izprast, ko ēdam. Pārtika satur tos pašus piecus elementus, ko mūsu ķermenis, – ūdeni, zemi, gaisu, ēteru un uguni. Ja mēs šos elementus atpazīstam pārtikā, tad varam izvēlēties sastāvdaļas, kas līdzsvaro došas, lai samazinātu to elementu uzņemšanu, kas var izraisīt nelīdzsvarotību. Šie elementi ķermenī kļūst par došām; ēdienā tie ir garšas īpašības. Ir sešas garšas, kurām, līdzīgi kā došām, ķermenī ir katrai sava funkcija.

 
Foto: PantherMedia/ScanPix

SALDS

Zeme un ūdens ir šīs garšas dominējošie elementi, un tās īpašības ir smagums, mitrums un taukainība. Saldā garšā attiecas uz taukos, gaļā, graudos, cieti saturošajos dārzeņos, augļos, pienā, pākšaugos un riekstos atrodamo saldumu.

Šai garšai ir jāveido mūsu uztura lielākā daļa, jo tā baro ķermeņa audus, palielina spēku un imunitāti, vairo laimi un mieru.

Tā ir ideāli piemērota garša vātas tipam, kā arī laba pītas cilvēkiem. Kaphas tipam ar šo garšu ir jābūt piesardzīgākiem, jo tajā dominē tie paši elementi, kas šajā došā, un tas var izraisīt smaguma sajūtu, lieko svaru un aizcietējumus.

 
Foto: PantherMedia/ScanPix

SKĀBS

Šīs garšas dominējošais elements ir uguns, bet tajā ir arī nedaudz zemes un ūdens. Tā ir sildoša, savā ziņā smaga un mitrinoša garša.

Mēreni lietota, tā baro visus audus, izņemot reproduktīvos, stimulē gremošanu, stiprina sirdi un saasina maņas.

Skābie produkti ir etiķis, tomāti, jogurts, dzeltenie sieri, alkohols, marinēti dārzeņi un skābi augļi. Skābie ēdieni nav piemēroti pītas tipam. Pārāk daudz lietoti, tie pasliktinās kaphu, jo ir smagi un mitrinoši. Tā ir laba garša, ar ko līdzsvarot vātu.

 
Foto: PantherMedia/ScanPix

RŪGTS

Šo garšu veido gaisa un ētera elementi, un tā īpašības ir aukstums, vieglums un sausums.

Tā ir attīroša un veicina detoksifikāciju, uzlabo apetīti un gremošanu, sekmē svara samazināšanos un stiprina ādu.

Šī garša ir atrodama daudzās drogās, zaļajos dārzeņos, piemēram, lapu kāpostos vai cigoriņos, tādos augļos kā greipfrūts, kofeīnā un noteiktās garšvielās, piemēram, kurkumā un grieķu trigonellā. Rūgtus ēdienus var ēst tikai nelielos daudzumos, jo tie ir spēcīgi. Šī garša ir lieliski piemērota kaphas un pītas tipa līdzsvarošanai, bet vātas cilvēki to var ēst pavisam nedaudz.

 
Foto: PantherMedia/ScanPix

SĀĻŠ

Šo garšu veido ūdens un uguns; tā ir smaga, karsta, mitra un sīva.

Mēreni lietota, tā uzlabo gremošanu, ieeļļo audus un nomierina nervus.

Pārlieku liels sāls daudzums uzturā var izraisīt pārmērīgu skābumu kuņģī un ādas un matu sausumu. Šī garša ir ieteicama vātas cilvēkiem, bet palielinās pītas līmeni, jo tā ir sildoša, un kaphas līmeni, jo tā ir smaga un mitra. Sāls ir sastopams jūras sāls, gan akmeņsāls veidā, arī jūraszālēs un sojas mērcē.

 
Foto: PantherMedia/ScanPix

SAVELKOŠS

Šo garšu veido zeme un gaiss, un tā ir sausa, vēsa un nedaudz smaga. Tā nav tik daudz garša kā iedarbība; tā liek mutei savilkties un rada sausuma sajūtu.

Tanīns, kas ir melnajā tējā un sarkanvīnā, nepārprotami ir savelkošs, bet tādi ir arī daudzi zaļie dārzeņi, piemēram, brokoļi, ziedkāposti, artišoki un sparģeļi.

Dzērvenēm, granātāboliem, bumbieriem un āboliem piemīt savelkoša īpašība, tāpat arī pupām un lēcām. Arī medus, kas vecāks par sešiem mēnešiem, ir savelkošs. Pārāk daudz savelkošu produktu var izraisīt vātas nelīdzsvarotību, bet šī garša ir ļoti ieteicama pītas un kaphas tipa cilvēkiem.

 
Foto: PantherMedia/ScanPix

SĪVS

Šīs garšas elementi ir uguns un gaiss; tā ir viegla, sildoša un sausinoša.

Tā ir stimulējoša, samazina gāzes un iekaisumus, stiprina agni, palīdz sadedzināt ama, attīrīt deguna blakusdobumus, mazināt aptaukošanos,

diabētu, holesterīna līmeni un uzlabo asinsriti. Svaigi sīpoli un ķiploki, čili, ingvers, redīsi, rukola un spēcīgas garšvielas ir sīvi. Tos var ēst tikai nelielos daudzumos. Tā ir ļoti piemērota garša kaphas tipa cilvēkiem, un viņiem to vajadzētu iekļaut savā ēdienkartē katru dienu. Šī garša, izņemot garšvielas, nav ieteicama vātas tipam. Pītas cilvēkiem to vajadzētu lietot tikai nedaudz, turklāt maigākās garšvielas.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu