Vēzi varēs noteikt ātrāk. Mūsu zinātnieki radījuši unikālas ierīces

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: TVNET

Diemžēl pēdējā laikā saslimstība ar ādas patoloģijām, tostarp ādas vēzi, Latvijā pieaug. Tādēļ pozitīvi, ka Latvijas Universitātes (LU) zinātnieki nesen izstrādājuši īpašas apgaismošanas ierīces, kas kopā ar viedtālruņiem palīdzēs precīzāk noteikt ādas stāvokli, tādējādi laicīgāk atklājot arī ādas audzējus.

Kāpēc vispār jāpēta ādas stāvoklis?

Vispirms LU Atomfizikas un spektroskopijas Biofotonikas laboratorijas vadītājs un projekta zinātniskais vadītājs Jānis Spīgulis portālam TVNET atgādināja, ka nereti cilvēkiem uz ādas uzrodas plankumi, veidojumi un dažādas patoloģijas, bet bieži vien ārstiem pietrūkst instrumentu, lai pilnībā novērtētu šos veidojumus un noteiktu to bīstamību.

LU zinātnieku izgudrotās ierīces izskatās kā neliela platforma, uz kuras var novietot viedtālruni vai planšetdatoru
LU zinātnieku izgudrotās ierīces izskatās kā neliela platforma, uz kuras var novietot viedtālruni vai planšetdatoru Foto: TVNET

Spīgulis min kādu salīdzinājumu – izmērot ķermeņa temperatūru ar termometru, skaidri zinām, ka 36,6 grādi liecina par veselību, bet 39 grādi raksturo sarežģījumus. Savukārt ādas novērtējumu jomā skaidri skaitļi līdz šim ir diezgan liels retums. Jau šobrīd atsevišķiem ārstiem ir daži aparāti, kas nosaka ādas stāvokli skaitliskās vienībās, bet šīs ierīces ir diezgan dārgas, sarežģītas un vidējam dakterim nepieejamas.

Tāpēc LU zinātnieki nolēmuši izmantot mobilo tālruni, jo tas parasti ir katra ārsta kabatā.

Projekta ideja ir dot iespēju ārstiem izmantot viedtālruni un tajā iebūvēto krāsu fotokameru ādas diagnostikas uzlabošanai, papildinot to ar specifisku apgaismotāju un atbilstošu programmu nodrošinājumu.

Ar jaunajām ierīcēm dažu sekunžu laikā iespējams uzņemt attēlus, kas ļauj precīzāk diagnosticēt ādas stāvokli
Ar jaunajām ierīcēm dažu sekunžu laikā iespējams uzņemt attēlus, kas ļauj precīzāk diagnosticēt ādas stāvokli Foto: TVNET

Kā praktiski nosaka ādas stāvokli?

Ādas stāvokļa noteikšanā tiek izmantots speciāls apgaismojums, ko izstaro zinātnieku izveidotā ierīce, uz kuras uzliek mobilo tālruni. Patlaban radīti trīs veidu apgaismotāji.

Ar pirmo ierīci ādu iespējams apskatīt zilā, zaļā un sarkanā gaismā. Ar otro ierīci iespējams apskatīt ādas fluorescenci violetā gaismā. Bet trešajā gadījumā apskate notiek vairāku lāzeru apgaismojumā. Tad tiek uzņemtas fotogrāfijas, kas tiek matemātiski apstrādātas, izmantojot mobilajā tālrunī instalēto programmatūru.

Visu trīs komplektu fotogrāfijas un skaitliskie dati ļauj precīzāk noteikt ādas stāvokli.
Ierīces ir diezgan vieglas un mazas, lai būtu ērti lietojamas
Ierīces ir diezgan vieglas un mazas, lai būtu ērti lietojamas Foto: TVNET

Ar aci patoloģiju neredz, bet aparāts uzrāda

Zinātnieki cer, ka ar viņu izgudrojuma palīdzību mediķi varēs laicīgāk atklāt pacientiem dažādas ādas patoloģijas, pat audzējus. Jau līdz šim veiktajos klīniskajos pētījumos bijuši gadījumi, kad ārstiem, skatoties ar acīm, šķitis, ka dzimumzīme ir viendabīga, bet,

izmēģinot jaunās ierīces, secināts, ka dzimumzīmi veido trīs dažādas daļas un katrai ir sava patoloģija.

Projekta laikā ar katru ierīci veikts aptuveni 50 klīnisku pētījumu, bet zinātnieki cer, ka jau drīzumā tie tiks turpināti. Tāpat plānota ierīču patentēšana un komercializācija.

Zintnieki sola, ka ārstiem ar viņu izstrādāto programmatūru būs viegli strādāt. Līdz šim no mediķiem saņemtas pozitīvas atsauksmes, kā arī dažādi ieteikumi ierīču uzlabošanai
Zintnieki sola, ka ārstiem ar viņu izstrādāto programmatūru būs viegli strādāt. Līdz šim no mediķiem saņemtas pozitīvas atsauksmes, kā arī dažādi ieteikumi ierīču uzlabošanai Foto: TVNET

Noderīgi ne tikai ārstiem

Plānots, ka pirmās divas zinātnieku izgudrotās ierīces varētu maksāt mazāk par simts eiro, bet trešā – aptuveni 500 eiro. Projekta vadītājs uzskata, ka tā ir gana pieejama summa, lai ierīces varētu iegādāties ģimenes ārsti un dermatologi. Aparāti varētu būt noderīgi arī tiem cilvēkiem, kuri vēlas sekot līdzi savas ādas stāvoklim, piemēram, pēc traumām un operācijām.

Ādas stāvokļa precīzākai diagnostikai fotografēšana notiek dažādos apgaismojumos
Ādas stāvokļa precīzākai diagnostikai fotografēšana notiek dažādos apgaismojumos Foto: TVNET

Precīzākas audzēju robežas

Jaunās ierīces palīdzēs ārstiem, kuri operē ādas audzējus, jo speciālajās fotogrāfijās var daudz precīzāk redzēt audzēju robežas. Līdz šim audzējus izgrieza ar diezgan lielu rezervi, bet

tagad varēs precīzāk redzēt, kur audzēji beidzas, un tādējādi izgriezt mazāku ādas laukumu.

Tāpat pozitīvi, ka ierīces ir neinvazīvas, veic mērījumus no attāluma un nebojā audus, kā, piemēram, rentgena starojums.

Zinātnieks demonstrē arī iepriekš izstrādāto ierīci
Zinātnieks demonstrē arī iepriekš izstrādāto ierīci Foto: TVNET

Unikāls izgudrojums

Spīgulis norāda, ka pēdējā laikā mobilos telefonus medicīnā izmanto arvien biežāk, bet

Latvijas zinātniekiem nav informācijas, ka vēl kaut kur citur pasaulē būtu izstrādātas viņu izgudrojumiem līdzīgas ierīces.

Ir programmas, kas ar mobilajiem telefoniem palīdz izmērīt pulsu, asinsrites parametrus, novērtē ādas dzelti un palīdz citās jomās.

Iecerēts turpināt ierīču pilnveidošanu un klīnisko pētījumu veikšanu
Iecerēts turpināt ierīču pilnveidošanu un klīnisko pētījumu veikšanu Foto: TVNET

Vēzis nogalina arvien vairāk cilvēku

TVNET jau ziņojis, ka saslimstība ar ļaundabīgiem ādas audzējiem Latvijā pieaug. Kopumā saslimstība ar ādas vēzi un melanomu kopš 1985. gada ir teju divkāršojusies. Pērn no melanomas miruši 64 cilvēki, bet 2013.gadā - 83.

Ierīču programmatūra ir izstrādāta Android 5.0 (Lollipop) viedtālruņiem un planšetdatoriem, bet ar citiem telefoniem uzņemtos attēlus apstrādā attālināts serveris
Ierīču programmatūra ir izstrādāta Android 5.0 (Lollipop) viedtālruņiem un planšetdatoriem, bet ar citiem telefoniem uzņemtos attēlus apstrādā attālināts serveris Foto: TVNET
KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu