Tikai puse Latvijas iedzīvotāju zina savu pulsu

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: PantherMedia/Scanpix

Lai arī pulss ir viens no nozīmīgākajiem un vienkāršāk nosakāmajiem sirds un asinsvadu veselības rādītājiem, 43% Latvijas iedzīvotāju savu pulsu nezina, liecina pacientu biedrības ParSirdi.lv sadarbībā ar Snapshots veiktā aptauja*. Tikmēr kardiologi vērš uzmanību, ka neritmisks vai paātrināts pulss var signalizēt par bīstamām veselības problēmām, piemēram, insulta risku, un atgādina, ka mājas apstākļos savu pulsu miera stāvoklī var noteikt ikviens.

Teju puse jeb 46% iedzīvotāju pulsu pēdējā gada laikā nav pārbaudījuši. Savukārt tikai trešdaļa aptaujāto (36%) atzīst, ka zina precīzi, kā izmērīt pulsu ar roku, kas ir visvienkāršākais veids pulsa ātruma, ritma un pārsitienu noteikšanai. «Sataustīt pulsu ar roku ir vienkārši, un to mājas apstākļos var izdarīt katrs. Ja jūtams, ka pulss miera stāvoklī ir neritmisks vai ātrs - par normālu pulsu uzskata 60-70 sitienus minūtē -, ir svarīgi vērsties pie ārsta un pārbaudīt veselību,» uzsver P.Stradiņa klīniskās universitātes slimnīcas kardiologs, RSU Iekšķīgo slimību katedras docents dr. med. Kārlis Trušinskis.

Kardiologs norāda, ka ar roku iespējams sataustīt neritmisku pulsu, piemēram, tādu, kas neiet vienā ritmā ar sekunžu rādītāju, un tā var būt mirdzaritmijas pazīme. Mirdzaritmijas rezultātā kreisajā sirds priekškambarī veidojas trombi, kas pa asinsriti var nokļūt smadzenēs un izraisīt insultu ar ļoti smagām sekām - invaliditāti un pat nāvi. Mirdzaritmija palielina insulta risku līdz pat četrām reizēm un ir viens no biežākajiem insulta iemesliem. Turklāt tā var skart arī gados jaunus cilvēkus, tāpēc mirdzaritmijas riskam uzmanība būtu jāpievērš ikvienam.

«Aptaujas rezultāti arī liecina, ka, sasniedzot 45 gadu vecumu, uzmanība pret savas sirds veselības indikatoriem, pulsu un asinsspiedienu ievērojami palielinās, kas nereti skaidrojams jau ar pirmo veselības problēmu parādīšanos,» atzīmē pacientu biedrības «ParSirdi.lv» vadītāja Inese Mauriņa. «Lai izvairītos no insulta, svarīga ir savlaicīga riska faktoru pamanīšana un ārstēšana. Katram, neatkarīgi no vecuma, ir svarīgi zināt un pārbaudīt savus sirds un asinsvadu «veselības skaitļus», tostarp asinsspiedienu, pulsu, holesterīna līmeni, kā arī citus!»

Lai uzzinātu vairāk par insulta riska faktoriem, kā arī veiktu asinsspiediena, pulsa, mirdzaritmijas riska un citus mērījumus, ikviens interesents tiek aicināts uz izglītojošiem pasākumiem Pasaules insulta dienas ietvaros.

Ceturtdien, 27.oktobrī, Rīgā plkst. 16.00 - 18.00 bezmaksas insulta risku mērījumi Latvijas Universitātes galvenajā ēkā, Raiņa bulvārī 19. Pasākums tiek rīkots sadarbībā ar Latvijas Universitātes Neiroloģijas un neiroķirurģijas zinātnisko pulciņu.

Piektdien, 28.oktobrī, Ventspilī plkst. 14.00 - 15.00 bezmaksas insulta risku mērījumi Ziemeļkurzemes reģionālajā slimnīcā un plkst. 15.00 - 16.00 neiroloģes, Latvijas Insulta biedrības vadītājas asoc. prof. Evijas Miglānes izglītojoša lekcija iedzīvotājiem par insulta riskiem un profilaksi.

* Aptauja veikta 2016. gada oktobrī, un tajā piedalījušies 710 respondenti

** Pasaules insulta diena ik gadu tiek atzīmēta oktobra beigās. Tās ietvaros pacientu biedrība «ParSirdi.lv» vērš uzmanību uz insulta profilaksi un aicina iedzīvotājus uz izglītojošiem un informatīviem pasākumiem. Statistika liecina, ka Latvijā ir 2,5 reizes augstāka mirstība no insulta nekā vidēji Eiropas Savienībā, un Latvijā ik dienu no insulta mirst vidēji 7 cilvēki. Vairāk informācijas par aktivitātēm iedzīvotājiem un sirds un asinsvadu veselību - www.parsirdi.lv

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu