Vajadzīga dūmvada sistēma? Izvēlies to, kas ir ugunsdroša un ilgmūžīga!

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Ikvienam saimniekam, kurš, būvējot māju, ir pārliecināts, ka pamatiem, sienām, jumtam ir vērts ieguldīt naudu, jo tiem ir jābūt kvalitatīviem, savukārt dūmvada sistēmai var taupīt, jo tās visas tāpat ir vienādas, ieteicams kārtīgi padomāt - pirms izvēlas dūmvadu. «Schiedel» tehniskais konsultants Māris Mārtinsons vērš uzmanību: «Dūmvads ir ļoti svarīga ēkas konstrukcija dūmu novadīšanai, un tāpēc to vajadzētu izvēlēties kvalitatīvu – tādu, kas ilgi kalpos un būs ugunsdrošs ēkai.

Dūmvadu sistēmas – gan tiem, kas vēlas kvalitāti, gan tiem, kam galvenais ir ietaupīt.

Lai arī vizuāli Latvijas tirgū piedāvātās keramiskās dūmvadu sistēmas izskatās ļoti līdzīgas, kvalitātes ziņā tās var pat ļoti atšķirties. Latvijā var iegādāties gan ļoti kvalitatīvas zināmu zīmolu, gan arī mazāk zināmu ražotāju keramiskās dūmvada sistēmas par kvalitātei atbilstošu cenu. Taču var nopirkt arī «mazcenas» dūmvadu sistēmas, uz tām biežāk lūkojas saimnieki, kas vēlas ietaupītuz dūmvada rēķina.

Dūmvadu sistēmu tirdzniecības uzņēmuma «Peldošā pilsēta» vadītājs Artūrs Bērziņš savā praksē ir saskāries ar dažādu ražotāju dūmvadiem, viņš pauž savu viedokli: «Latvijā daudzi privātmāju īpašnieki labprātāk izvēlas dūmvada sistēmu, kurai ir zemāka cena. Taču, manuprāt, izvēlēties dūmvadu sistēmu pēc cenas ir nelietderīgi. Kvalitatīvs dūmvads, iespējams, maksā pāris simtus eiro dārgāk, taču saimnieks var rēķināties, ka tas kalpos 30, 50 un ilgāk gadu. Jāatzīst, ka paši ekonomiskākie dūmvadi nereti ir jāremontē vai pat pilnībā jāmaina jau pēc pieciem, septiņiem ekspluatācijas gadiem.»

Dūmvada sistēma – jāizvēlas tā, kas ugunsdrošāka ēkai.

Dūmvada sistēma ir saistīta ar augstu temperatūru, attiecīgi arī ar ugunsrisku ēkai, tāpēc, izvēloties dūmvadu, ir jāizvērtē tā ugunsdrošība. Keramiskie dūmvadi paši par sevi ir ugunsdroši, jo tiek izstrādāti no nedegoša materiāla. Taču Latvijā privātmāju īpašnieki bieži aizmirst vai vienkārši nedomā par to, ka jebkurš dūmvads ir jātīra, vēlams divas reizes gadā - pirms apkures sezonas, kā arī tās laikā.

Ar ko riskē saimnieks, ekspluatējot netīrītu skursteni? Iekšējā keramiskajā caurulē, kas ir viena no dūmvada sistēmas galvenajām sastāvdaļām, var aizdegties sodrēji, un liesmas piekļūt ēkas konstrukcijām. Savukārt tas ir viens no biežākajiem ugunsgrēka iemesliem ēkās.

Keramiskie dūmvadi parasti ir izstrādāti līdz 600°Cdūmgāzu temperatūrai iekšējā keramiskajā caurulē, savukārt, aizdegoties sodrējiem, temperatūra ir daudz augstāka – pārsniedz pat 1000°C.Ja dūmvada sistēmas ražotājs ir centies ietaupīt - materiāliem, tehnoloģijai, dūmvads var neizturēt sodrēju degšanu iekšējā caurulē, un tā var saplaisāt.

Dūmvada sistēmai ļoti svarīgs kvalitātes apliecinājums ir tas, ka tā ir sertificēta Eiropā, un tirgotājs var uzrādīt to apliecinošus dokumentus.

Sertifikācijas procesā tiek veikti dažādi kvalitātes testi. Viens no tiem – lai noteiktu keramiskās caurules izturību pret sodrēju degšanu, tā tiek testēta 30 minūtes 1000°Ctemperatūrā.

Veicot testu, ir pierādīts, ka zīmola «Schiedel» keramiskais dūmvads spēj izturēt 30 minūšu ilgu sodrēju degšanu, un ir pilnīgi droši, ka liesmas neizkļūs ārpus dūmvada sistēmas.

www.schiedel.lv

Katrā ziņā jāatceras -jebkurš dūmvads, ja tajā notikusi degšana, pēc tam ir jāiztīra un jāapseko,lai pārliecinātos par tā tehnisko stāvokli.Kā arī, izvēloties dūmvadu, ir svarīgi pārliecināties, lai būtu sertificēta visa dūmvada sistēma kopumā. Latvijas tirgū tiek piedāvāti dūmvadi, kam sertificēti ir atsevišķi elementi, taču tad nav iespējams paredzēt, kā dūmvada sistēma kalpos kopumā.

Dūmvada sistēma – kvalitatīvākā ir tā, kas droša pret kondensāta mitrumu.

Keramiskās dūmvada sistēmas vēl viens svarīgs kvalitātes rādītājs ir iekšējās keramiskās caurules un pārējo keramisko elementu izturība un ilgmūžība. Kvalitatīvam dūmvadam keramiskie elementi, tai skaitā iekšējā caurule ir izstrādāta no ļoti blīvas keramikas, kas minimāli uzsūc kondensāta mitrumu. Šāds dūmvads, visticamāk, ļoti ilgi kalpos, ekspluatācijas gaitā tam nekas nenotiks. Turpretim «mazcenas» dūmvadam keramiskie elementi biežāk ir izgatavoti no keramikas, kas nav tik kvalitatīva, ir poraina.

Lai pierādītu atšķirību starp kvalitatīvu un zemas kvalitātes dūmvada sistēmu, tika veikts blīvuma tests. Zīmola «Schiedel» un zemākas klases dūmvada iekšējai keramiskajai caurulei noblīvēja vienu galu un to piepildīja ar ūdeni. Blīvuma tests pierādīja, ka no «Schiedel» keramiskās caurules ūdens nesūcās ārā arī pēc vairākām stundām, savukārt zemākas kvalitātes dūmvada keramiskajai caurulei mitrums uz virsmas parādījās jau pēc neilga brīža.

Attēlā redzams blīvuma  testa rezultāts – „mazcenas” skurstenim un „Schiedel”  dūmvada keramiskajai caurulei.
Attēlā redzams blīvuma testa rezultāts – „mazcenas” skurstenim un „Schiedel” dūmvada keramiskajai caurulei. Foto: Publicitātes foto
Foto: Publicitātes foto

Par dūmvada sistēmas kvalitāti var spriest arī pēc pieslēguma elementa apkures iekārtai - tā dēvētā trejgabala. Daudzām keramiskā dūmvada sistēmām trejgabals ir izstrādāts, līmējot to no vairākiem elementiem, un tāpēc nereti gadās, ka, dūmiem cirkulējot, trejgabals saplaisā. Ja saimnieks vēlas patiešām kvalitatīvu dūmvadu, vēlams izraudzīties tādu, kam trejgabals ir viengabala (nav līmēts). Tad ir daudz lielāka drošība, ka dūmvada sistēma kalpos ilgstoši.

Zemākas kvalitātes keramiskā dūmvada sistēmām trejgabals ir līmēts no vairākiem  elementiem, tāpēc gadās, ka tas saplaisā. „Schiedel” dūmvadam trejgabals ir viengabala un kalpos ļoti ilgi.
Zemākas kvalitātes keramiskā dūmvada sistēmām trejgabals ir līmēts no vairākiem elementiem, tāpēc gadās, ka tas saplaisā. „Schiedel” dūmvadam trejgabals ir viengabala un kalpos ļoti ilgi. Foto: Publicitātes foto
Foto: Publicitātes foto

Kā arī svarīgs dūmvada sistēmas keramisko elementu kvalitātes rādītājs ir elementu termoizplešanās koeficients. Jo tas ir mazāks, jo saimnieks var būt drošs, ka ekspluatācijas gaitā dūmvada elementi minimāli izpletīsies un pati sistēma būs stabila.

Testējot desmit metru garu «Schiedel» keramiskā dūmvada iekšējo cauruli 1000°C temperatūrā, tika pierādīts, ka tai termoizplešanās koeficients ir tikai 3, 5 centimetri.

Turpretim zemas kvalitātes desmit metru garam keramiskajam dūmvadam keramisko elementu termoizplešanās koeficients 1000°Ctemperatūrā ir no 5,4-7,0 cm. Tāpēc ar laiku, karstumā izplešoties un pēc tam atdziestot - saraujoties, dūmvada caurule un citi keramiskie elementi var plaisāt un pati sistēma kļūt nestabila.

Dūmvada sistēma – parocīgāka tā, kuru var ātri samontēt.

Vairumam Latvijas tirgū piedāvātajām dūmvada sistēmām ārējā keramzīta bloka augstums ir 25 centimetri. Turpretim «Schiedel» dūmvada sistēmai ārējā keramzīta bloka augstums ir 33 centimetri, vienā skursteņa metrā ietilpst trīs šādi bloki. tieši tādēļ montāžas process ir salīdzinoši ātrāks – dienas laikā var samontēt pat 3-4 metrus. Turklāt«Schiedel» keramisko dūmvadu saimnieks var samontēt paša spēkiem, jo komplektā ir izsmeļoša instrukcija – kurā montāžas process ir aprakstīts soli pa solim.

www.schiedel.lv

Protams ļoti svarīga ir arī ražotāja dotā garantija. Ražotājs «Schiedel» keramiskā dūmvada sistēmai «Rondo Plus» dod 30 gadu garantiju.

Dūmvadu sistēmu tirdzniecības uzņēmuma «Peldošā pilsēta» vadītājs Artūrs Bērziņš dalās pieredzē: «Vācijā savām acīm esmu redzējis «Schiedel» dūmvadus, kas kalpo jau 50 gadu, un līdz šim tiem nekas nav noticis. Tāpēc, pārdodot cilvēkam «Schiedel» dūmvadu, esmu drošs, ka tas kalpos arī pēc garantijas laika beigām. Mani izbrīna tas, ka Latvijas tirgū tiek piedāvātas keramiskās dūmvada sistēmas, kam tiek solīta 30 gadu ražotāja garantija, lai arī šie dūmvadi 30 gadus pat vēl netiek ražoti. Kā ražotājs var būt pārliecināts, ka tie tik ilgi kalpos?»

Cilvēki bieži uzdod jautājumu – ja «Schiedel» keramisko dūmvadu montē pats saimnieks vai arī nesertificēts meistars, vai arī tad saglabājas ražotāja dotā garantija?

Ja «Schiedel» dūmvada sistēma ir samontēta pareizi - atbilstoši tehniskajiem noteikumiem, ražotāja dotā garantija būs spēka arī tad, ja to būs montējis mājas saimnieks vai nesertificēts meistars.

Protams, ir situācijas, kad, montējot paša spēkiem, kaut kas ir noiet greizi, piemēram, dūmvadam ir noplūde. «Schiedel» tehniskais konsultants Māris Mārtinsons skaidro: «Saimnieks tad var droši paļauties, ka «Schiedel» servisa darbinieks atbrauks uz objektu un novērtēs, kāpēc radušās šādas problēmas. Ja pie vainas būs dūmvada sistēma, ražotājs uzņemsies atbildību un problēmu novērsīs. Savukārt, ja problēmas būs radušās dēļ nepareizas dūmvada montāžas, speciālists saimniekam izstāstīs, kā minimāliem līdzekļiem tās novērst.»

www.schiedel.lv

Iegādājoties «Schiedel» keramisko dūmvada sistēmu, tā ir pilnībā nokomplektēta, taču mēdz būt, ka ir nepieciešami kādi papildus elementi.«Schiedel» servisā var iegādāties jebkuru dūmvada sistēmas elementu, kā arī remontdetaļas. Piemēram, tās noder situācijā, ja saimnieks iepriekš nav zinājis, kāda mājā būs apkures iekārta. Dūmvads ir samontēts, un pēkšņi atklājas, ka apkures iekārtai pievienojuma vieta dūmvadam atrodas zemāk kā nepieciešams. «Schiedel» keramiskā dūmvada sistēmai ir iespējams esošo pievienojuma vietu aizlīmēt, izgriezt jaunu un pielīmēt speciālu remotdetaļu – sedlu.

Ikvienam saimniekam gan būtu jāatceras- lai izvairītos no liekām problēmām, vispirms jāizvēlas apkures iekārta un tikai tad tai atbilstošs dūmvads.

Montāžas meistara pieredze - lētākie dūmvadi neizturīgi pret augstu dūmgāzu temperatūru.

Savu viedokli pauž arī dūmvadu montāžas meistars Raimonds Kubinskis, kas daudzu gadu laikā montējis visdažādākos dūmvadus: «Pašus ekonomiskākos dūmvadus es varu salīdzināt ar tirgū pirktām «Abibas» botām - cik ilgi tie kalpos, ir ļoti grūti pateikt. Esmu arī novērojis, ka šādiem dūmvadiem lielākā problēma ir tā, ka tie nespēj izturēt augstu dūmgāzu temperatūru. Demontējot nereti esmu redzējis, ka, kurinot iekšējā keramiskā caurule ir saplaisājusi, negribas pat domāt, kas notiktu, ja šādā dūmvadā sāktu degt sodrēji. Ja man neizdodas saimnieku pārliecināt, un viņš tomēr izvēlas skursteni, kam ir tirgum neadekvāti zema cena, es visbiežāk atsakos to montēt. Vienkārši tādēļ, ka nevēlos, lai saimnieks man pēc pāris gadiem pārmestu, ka dūmvads nefunkcionē, ir jāremontē vai jāmaina.»

Tāpēc ieteikums saimniekam, kurš iegādājas mājai keramisko dūmvadu, rūpīgi pārdomāt, vai ir vērts pirkt nepārbaudītas kvalitātes skursteni, ietaupot pāris simtu eiro, vai tomēr iegādāties keramiskā dūmvada sistēmu ar garantētu kvalitāti, kas kalpos visu mājas mūžu.

Foto: Publicitātes foto

SIA «Monier»,

Rīga,Mūkusalas 72, tel. 67629056.

www.schiedel.lv,

www.monier.lv,

e-pasts jumts@monier.com

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu