Britu valdība iecerējusi ierobežot streikošanas iespējas

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AP/Scanpix

Lielbritānijas konservatīvā valdība trešdien paziņojusi par plāniem ierobežot streikošanas iespējas, pieņemot attiecīgu likumu parlamentā.

Ministri apgalvo, ka Arodbiedrību likums sabalansēs uzņēmumu un darbinieku tiesības, bet kreisi noskaņotais laikraksts «The Guardian» to jau paspējis nodēvēt par «lielāko arodbiedrību tiesību apspiešanu 30 gados».

Likumprojekts paredz, ka streika rīkošanai būs nepieciešama vismaz 50% arodbiedrības locekļu piedalīšanās balsojumā par streika rīkošanu, bet streiku organizēšanai galvenajos sabiedrisko pakalpojumu sektoros, piemēram, veselības, izglītības, transporta un enerģētikas nozarēs, būs nepieciešams 40% balsstiesīgo arodbiedrības locekļu atbalsts.

Pašreiz streika rīkošanai pietiek ar vienkāršu vairākumu balsojumā neatkarīgi no balsotāju skaita.

Likumprojekts arī uzliks par pienākumu arodbiedrībām aptaujāt visus savus biedrus, vai viņi vēlas veikt iemaksas arodbiedrības politiskajā fondā. Pašreiz tās parasti tiek automātiski atskaitītas no arodbiedrības dalības maksas un sniedz lielu finansiālu atbalstu leiboristiem.

«Šīs izmaiņas tiek ieviestas, lai streiki notiktu tikai tad, kad skaidrs vairākums to, kam tiesības balsot, ir to darījuši un ir izpētītas visas citas iespējas,» sacīja uzņēmējdarbības sekretārs Saīds Džavids.

Viņš atgādināja, ka premjerministrs Deivids Kemerons priekšvēlēšanu kampaņā solīja pastiprināt ierobežojumus streikiem.

Likumprojekts paredz, ka par streika organizēšanu nodotās balsis zaudēs spēku četrus mēnešus pēc balsojuma. Paredzētas arī garantijas tiem darbiniekiem, kas nevēlēsies streikot, lai viņi varētu mierīgi strādāt, nebaidoties no iebiedēšanas.

Valdība arī apsver piketu ierobežošanu pie darbavietām un iespēju atcelt aizliegumu uzņēmumiem noalgot pagaidu darbiniekus streikojošo strādnieku aizvietošanai.

Arodbiedrības valdības plānus uzņēmušas agresīvi.

«Šis likumprojekts ir lieks uzbrukums strādājošo tiesībām un pilsoniskajām brīvībām, kas mainīs varas balansu darbavietās,» norādīja Arodbiedrību kongresa ģenerālsekretārs, piebilstot, ka strādniekiem būs grūtāk panākt algas palielināšanu un risināt citus jautājumus.

Sabiedriskajā sektorā strādājošo arodbiedrība «Unison» valdības virzīto likumprojektu nodēvēja par ļaunu, savukārt ar leiboristiem saistītās arodbiedrības GMB pārstāvis pārmeta konservatīvajiem mēģinājumu mazināt finansējumu saviem konkurentiem leiboristiem.

Savukārt uzņēmēju organizācijas valdības ieceri vērtē atzinīgi.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu