Rosina noteikt atšķirīgu mēneša patentmaksu Rīgā un reģionos

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens / LETA

Ekonomikas ministrija (EM) izstrādājusi jaunu regulējumu, kas nosaka atšķirīgu patentmaksu Rīgā un reģionos, respektīvi, no nākamā gada Rīgā tā būtu 100 eiro mēnesī, bet ārpus galvaspilsētas - 50 eiro mēnesī.

Izmaiņas patentmaksas maksāšanas kārtībā jau ir paredzētas «Valsts nodokļu politikas pamatnostādnēs 2018.-2021.gadam», kurās noteikts vienots patentmaksas apmērs 50 eiro un 100 eiro apmērā.

Patlaban patentmaksa ir no 43 eiro līdz 100 eiro. Tām ir atšķirīga maksa atkarībā no konkrētās profesijas. EM norāda, ka patlaban saimniecisko darbības veidu sadalījums ir pārāk detalizēts un nav konsekvents.

«Pieteikšanās patentmaksām ir neērta, nereti personai divas reizes jāiet uz Valsts ieņēmumu dienestu (VID), pirmo reizi, lai pieteiktos, tad uz banku samaksāt maksu, tad atpakaļ uz VID, lai nokārtotu formalitātes līdz galam. Pieteikšanās jāizdara vismaz desmit darbadienas iepriekš, tad divu dienu laikā jāsamaksā maksa,» informēja EM.

Ministrijas izstrādātā jaunā kārtība, kādā piemērojama patentmaksa un tās apmēri fiziskās personas saimnieciskajai darbībai noteiktā profesijā, paredz noteikt vienotu maksas apmēru - Rīgā 100 eiro mēnesī, bet ārpus Rīgas - 50 eiro mēnesī, saglabājot samazinātu patentmaksas apmēru pensionāriem un personām ar invaliditāti - deviņi eiro par pusgadu vai 17 eiro gadā.

EM arī rosina noteikt jaunu konsolidētu sarakstu ar amatiem un profesijām, par kuriem var maksāt patentmaksu.

Tāpat ministrija iesaka vienkāršot patentmaksas administrēšanas un samaksas kārtību, tajā skaitā, nosakot īsāku patentmaksas pieteikšanās un izskatīšanas termiņu - septiņas darba dienas, paredzot, ka personas var pieteikties elektroniski caur elektronisko deklarēšanās sistēmu. Plānots arī paredzēt pilnīgi jaunu un līdz šim nodokļu administrēšanā nepielietotu veidu, ka pieteikties un samaksāt patentmaksu var arī, izmantojot mobilo aplikāciju.

Jau ziņots, ka patentmaksas maksāšanai līdz šā gada 1.augustam Valsts ieņēmumu dienestā (VID) bija reģistrēti 2858 cilvēki, no tiem 841 ir samazinātās patentmaksas maksātājs, aģentūru LETA informēja VID Sabiedrisko attiecību daļā.

Rīgas reģionā reģistrēti 1054 patentmaksas maksātāji, Pierīgā - 676, Kurzemē - 392, Vidzemē - 328, Zemgalē - 250, bet Latgalē - 158 patentmaksas maksātāji.

Kopumā visvairāk patentu ir izsniegts fotogrāfiem - 436, frizieriem - 306, auklēm - 216, nagu kopšanas speciālistiem - 173, amatniekiem - 123 un grimētājiem, kosmetologiem - 119.

Visbiežāk kā patenta darbības vietu patentmaksas maksātāji norādījuši Rīgu - 1251 gadījumā, Liepāju - 152, Ķekavas novadu - 99 un Valmieru - 98 gadījumos.

Patentmaksa ir galīgs nodokļa maksājums par fiziskās personas iesniegumā norādīto periodu, un papildu iedzīvotāju ienākuma nodokļa vai valsts sociālās apdrošināšanas iemaksas patentmaksas maksātājiem nav jāveic.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu