Iemesls Rimšēviča aizturēšanai varētu būt € 100 000 kukulis

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Iemesls Latvijas bankas prezidenta Ilmāra Rimšēviča aizturēšanai varētu būt 100 000 eiro vērts kukulis.

(ziņa papildināta ar jaunāko informāciju)

Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) vadītājs Jēkabs Straume žurnālistiem atklāja, ka sākts kriminālprocess par kukuļa pieprasīšanu lielā apmērā. Kukuļa summa varētu būt lielāka par 100 tūkstošiem eiro. Viena no personām ir augsti stāvoša «Latvijas Bankas» amatpersona, otra – privātpersona.

Birojs pieprasījis kā drošības līdzekli Latvijas Bankas prezidentam noteikt drošības naudu, kā arī citus līdzekļus, lai nebūtu iespējams traucēt izmeklēšanai.

Liela daļa apgalvojumu neesot bijusi patiesa, norāda KNAB, tāpēc aicina kredītiestādes ziņot par gadījumiem, kad tiek pieprasīti kukuļi.

Sāktajā kriminālprocesā neesot iesaistīta neviena komerciestāde, kura pašlaik funkcionē.

KNAB arī aicina ziņot iestādes, ja ir saskārušās ar mēģinājumiem izspiest kukuli.

Iepriekš pieejamā informācija par to, kāpēc tieši tika aizturēts Rimšēvičs ir visai skopa. Vienlaikus atsevišķi mediji vēstījuši, ka abas kratīšanas - gan Latvijas Bankas prezidenta Ilmāra Rimšēviča darbavietā un privātīpašumā veiktā, gan pie uzņēmēja Māra Martinsona veiktā - notikušas vienlaikus un tās ir savstarpēji saistītas, jo «izaugušas» no kriminālprocesa, ko Valsts policijas Ekonomisko noziegumu apkarošanas pārvalde (ENAP) izmeklēja pret maksātnespējas administratoru Māri Sprūdu un Ilmāru Krūmu.

Tiešs apstiprinājums tam esot fakts, ka Latvijas Bankas prezidents Rimšēvičs nesen, pirms došanās uz ārvalstīm, ticis pratināts ENAP saistībā ar citām liecībām, kas saņemtas tā dēvētajā «maksātnespējas administratoru lietā», laikrakstam Diena tapis zināms no izmeklēšanai tuviem avotiem. Savukārt Martinsona vārds Sprūda lietā figurējis jau no izmeklēšanas sākuma.

Jaunā izmeklēšana, kas pirmo reizi oficiāli sasaista Rimšēviča un Martinsona vārdus, saistīta ar trim iespējamiem noziedzīgiem nodarījumiem - par kukuļa pieprasīšanu valsts amatpersonai, izspiešanu personu grupā pēc iepriekšējas vienošanās un starpniecību kukuļdošanā. Izmeklētājiem ir aizdomas, ka Latvijā ilgstoši darbojusies organizētās noziedzības grupa, kurā bijušas savstarpēji sadalītas lomas.

Grupa, izmantodama dienesta stāvokli un ietekmi politiskajās aprindās, izspiedusi kukuļus, tostarp no kredītiestādēm, vēstīja portāls «Diena.lv».

Kratīšanas Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs Rimšēviča darbavietā un privātīpašumā Langstiņos kratīšanu veica 16.februārī, bet 17.februāra vakarā aizturēja Rimšēviču.

Rimšēvica advokāts Saulvedis Vārpiņš sacījis, ka aizturēšanas iemesls ir kāds notikums, kas it kā norisinājies pirms daudziem gadiem.

Rimšēvičs un viņa aizstāvis veikto aizturēšanu uzskata par klaji nelikumīgu un veiktu ar mērķi, lai izraisītu plašu sabiedrisko rezonansi, un «tā apšaubāmi ir vērsta uz to mērķu sasniegšanu, kuri noteikti kriminālprocesa likumā.»

«Pašlaik par aizturēšanas faktu tiek gatavota sūdzība, jo ir nepieļaujami, ka personu var aizturēt, pat par daudzus gadus iepriekš it kā notikušiem notikumiem, piesedzoties ar formālu no likuma pārrakstītu frāzi, ka «uz personu kā noziedzīga nodarījuma izdarītāju norāda cietušais vai cita persona, kura redzējusi notikumu vai citādā veidā tieši ieguvusi šādu informāciju»,» norādīja advokāts.

Zināms, ka Rimšēvicam noteikta 100 tūkstošu eiro drošības nauda, kuru jau samaksājis kāds labs draugs. Rimšēvičs no aizturēšanas izolatora tiks atbrīvots šodien.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu