Vienas stundas darbaspēka izmaksas ceturtajā ceturksnī par 7,3% augstākas nekā pirms gada

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Jānis Škapars/TVNET

Latvijā vienas stundas darbaspēka izmaksas pērn ceturtajā ceturksnī bija 8,02 eiro, kas, salīdzinot ar 2016.gada attiecīgo laika periodu, pēc sezonāli neizlīdzinātajiem datiem, ir pieaugums par 7,3% jeb 54 centiem, liecina Centrālās statistikas pārvaldes dati.

2017.gada ceturtajā ceturksnī salīdzinājumā ar 2016.gada ceturto ceturksni, pēc sezonāli neizlīdzinātiem datiem, vienas stundas darbaspēka izmaksas pieauga gandrīz visās jomās, izņemot citus pakalpojumus (sabiedrisko, politisko un citu organizāciju darbību, individuālās lietošanas priekšmetu un mājsaimniecības piederumu remontu, ķīmisko tīrītavu, frizieru, skaistumkopšanas, apbedīšanas un citu pakalpojumu nozares), kur gada laikā tās saruka par 10,3%.

Straujāk vienas stundas darbaspēka izmaksas auga ūdens apgādes, notekūdeņu, atkritumu apsaimniekošanas un sanācijas nozarē - par 11%, profesionālo, zinātnisko un tehnisko pakalpojumu nozarē (juridiskie, grāmatvedības, reklāmas, inženiertehniskie un arhitektūras pakalpojumi, konsultēšanas pakalpojumi komercdarbībā un vadībzinībās, zinātniskā darbība u.c.) - par 10,8%, enerģētikas, kā arī izmitināšanas un ēdināšanas nozarē - par 10,4% un valsts pārvaldē - par 10%.

Darbaspēka izmaksas stundā ietekmē ne tikai darba samaksas un pārējo darbaspēka izmaksu pārmaiņas, bet arī nostrādāto stundu svārstības gada laikā. Visās nozarēs, kur 2017.gada ceturtajā ceturksnī bija vērojams straujāks vienas stundas darbaspēka izmaksu kāpums, lielāka ietekme uz pārmaiņām bija regulārās darba samaksas pieaugumam un nostrādāto stundu kritumam. Salīdzinot ar 2016.gada ceturto ceturksni, pērn ceturtajā ceturksnī bija mazāks darba dienu skaits, turklāt nostrādātās stundas samazinājās arī atlaisto darbinieku dēļ (darbinieku skaits nedaudz pieauga tikai valsts pārvaldē - par 0,8%).

Ūdens apgādes, notekūdeņu, atkritumu apsaimniekošanas un sanācijas, kā arī enerģētikas nozarē straujo pieaugumu ietekmēja darba devēja brīvprātīgo sociālo apdrošināšanas iemaksu (papildu pensiju, veselības, dzīvības apdrošināšanas iemaksas u.c.) kāpums un atlaistajiem darbiniekiem izmaksātās kompensācijas un pabalsti.

Mazākais vienas stundas darbaspēka izmaksu pieaugums bija nekustamo īpašumu nozarē un administratīvo un apkalpojošo dienestu darbības nozarē - attiecīgi 1,6% un 2,1%. Šajās nozarēs pieauga gan darba samaksa, gan nostrādātās stundas. Savukārt straujo rādītāja samazinājumu citu pakalpojumu nozarē ietekmēja darba samaksa fonda samazinājums līdztekus atlaistajiem darbiniekiem, kamēr nostrādātās stundas pieauga.

2017.gada ceturtajā ceturksnī augstākās vienas stundas darbaspēka izmaksas bija finanšu un apdrošināšanas darbību nozarē (16,37 eiro), informācijas un komunikācijas pakalpojumos (12,79 eiro), enerģētikas nozarē (11,86 eiro), valsts pārvaldē (10,68 eiro) un ieguves rūpniecībā (9,98 eiro). Savukārt zemākās darbaspēka izmaksas stundā bija citu pakalpojumu (5,39 eiro), izmitināšanas un ēdināšanas (5,5 eiro), nekustamo īpašumu (6,53 eiro), mākslas, izklaides un atpūtas nozarē (6,57 eiro), administratīvo un apkalpojošo dienestu darbības nozarē (6,77 eiro), kā arī izglītībā (6,61 eiro).

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu