Pētījums: sākot uzņēmējdarbību Latvijā, būtisks ir atbalsts uzņēmuma administrēšanā

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: EPA/Scanpix

Sākot uzņēmējdarbību, 35% Latvijas iedzīvotāju vislielākais atbalsts būtu nepieciešams administrēšanā, 21% norādījuši, ka palīdzība būtu vajadzīga personāla un 19% finanšu piesaistē, bet mārketinga plānošanā atbalsts būtu nepieciešams 16% jauno uzņēmēju, liecina 44 pasaules valstīs veiktais «Amway» globālās uzņēmējdarbības pētījums.

Latvijā administrēšanas atbalsta nepieciešamība ir ievērojami augstāka nekā vidēji pasaulē, kas ir tikai 20% un Eiropas Savienības (ES) valstīs - 24%.

Pētījuma dati arī liecina, ka vairāk nekā divas trešdaļas Latvijas iedzīvotāju atzīst, ka valstī nav prognozējama nodokļu sistēma, skaidra likumdošanas vide un labvēlīga ekonomiskā situācija biznesa sākšanai, taču iespējama izaugsme arī esošajā ekonomiskajā situācijā.

SIA «Benefits Latvija» izpilddirektors Juris Zalāns trešdien žurnālistiem norādīja uz savu pieredzi, ka, uzsākot uzņēmējdarbību, ļoti būtisks ir atbalsts uzņēmuma administrēšanā - grāmatvedībā, atskaišu sagatavošanā, nodokļu aprēķināšanā. «Biznesa sākuma posmā reti kuram uzņēmumam ir resursi administratīvo darbinieku algošanai, tāpēc pārsvarā šo darbu dara paši uzņēmumu vadītāji vai mēģina izmantot ārpakalpojumu,» atzīmēja Zalāns.

Apkopotie dati atklāj, ka Latvijas iedzīvotāji ES valstu un pasaules kontekstā izceļas ar augstu pašnovērtējumu. Latvijā 72% uzskata, ka spēj radīt biznesa ideju, ES - 47%, bet pasaulē - 52%. Tāpat lielākā daļa jeb 69% Latvijas iedzīvotāju būtu gatavi riskēt veidot jaunu uzņēmumu, turpretī ES tie ir 41% un pasaulē 47% iedzīvotāju. Piesaistīt finanses savai biznesa idejai spētu 51% Latvijas iedzīvotāju, 31% ES, bet 38% pasaules iedzīvotāju. Par ģimenes un draugu atbalstu jauna uzņēmējdarbības uzsākšanā ir pārliecināti 86% Latvijas iedzīvotāju, 62% ES un 57% pasaules iedzīvotāju.

Salīdzinājumā ar iepriekšējiem gadiem Latvijā AESI indekss, kas atspoguļo respondentu vēlmi uzsākt biznesu, gatavību sākt uzņēmējdarbību un noturību pret sociālo spiedienu, audzis, sasniedzot 50 punktus no 100 punktiem (2016.gadā tie bija 47 punkti, bet 2015.gadā 45). Tas apliecina, ka iedzīvotājos uzņēmēja gars nostiprinās. Latvijā rādītājs ir par trīs punktiem augstāks nekā pasaulē, savukārt par pieciem augstāks nekā Eiropā.

«Kopējais uzņēmējdarbības gars saglabā augstu līmeni un pozitīvu attīstības tendenci, tomēr mūsu iedzīvotāji nav gatavi upurēt drošību un šā brīža labklājību. Tādēļ novērojam šķietami pretrunīgu situāciju - kopumā ekonomika attīstās pietiekami strauji, bet respondenti tomēr vidi novērtē kā nelabvēlīgu. Tirgū pieprasījums pēc darba spēka ir liels un algas augošas, šiem kārdinājumiem lielākā daļa nespēj turēties pretī,» trešdien, prezentējot pētījuma rezultātus, žurnālistiem norādīja Rīgas Ekonomikas augstskolas zinātniskais līdzstrādnieks un pētnieks Aivars Timofejevs.

Pozitīva iezīme ir Latvijas ievērojami augstais rādītājs tehnoloģiju pieejamībā - tā uzskata 55%, kas ir par 11 procentpunktiem augstāks nekā ES valstīs. Timofejevs atzīst, ka Latvijā ir ļoti atbalstoša izglītības sistēma un pietiekami labvēlīga ekonomiskā situācija, ko arī ir novērtējuši 51% Latvijas iedzīvotāju.

Viņš izcēla kaimiņvalsti Igauniju, kurā nodokļu sistēmu un likumdošanas vide novērtēta ievērojami augstāk kā pārējā Baltijā, ES un vidēji arī pasaulē. Puse igauņu atzīst, ka viņu nodokļu sistēma ir gana paredzama un ekonomiskā situācija labvēlīga biznesa uzsākšanai, savukārt 68% kā atbalstošu novērtē tehnoloģiju pieejamību, 62% izglītību un 59% skaidru likumdošanas vidi.

Arī Latvijā ir ļoti laba tehnoloģijas pieejamība. Timofejevs uzsvēra, ka digitālie pakalpojumi ir Latvijas lielā iespēja gūt strauju ekonomisko izaugsmi.

«Ir daudz runāts par rūpniecības attīstību, taču mūsdienās tas vairs nevar konkurēt ar pakalpojuma eksportu. Jo ātrāk Latvija pievērsīsies digitālo pakalpojumu attīstībai, jo ātrāk gūsim ekonomisko izaugsmi,» piebilda Aivars Timofejevs.

Jau vēstīts, ka trešdien Rīgā norisinājās Amerikas Tirdzniecības palātas Latvijā, «Amway» un «Latvijas Mazo un vidējo uzņēmumu asociācijas» rīkota diskusija «Kas veicina uzņēmējdarbības uzsākšanu?», kurā tika prezentēti 44 pasaules valstīs veiktā «Amway» globālās uzņēmējdarbības pētījuma rezultāti, kā arī valsts un privātā sektora pārstāvji diskutēja par to, kas veicina vai attur Latvijas iedzīvotājus uzsākt uzņēmējdarbību.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu