Valsts atbalstīs bezdarba riskam pakļauto apmācību (2)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Saeima šodien nodeva izskatīšanai komisijām Sociālo un darba lietu komisijas sagatavotos grozījumus Bezdarbnieku un darba meklētāju atbalsta likumā.

Ar likumprojektu tiks ieviests jauns preventīvs bezdarba samazināšanas pasākums: mācību programmu nodrošināšana pieaugušo iesaistei mūžizglītībā, kura došot iespēju pieaugušajiem papildināt un pilnveidot darba dzīvei nepieciešamās zināšanas un prasmes.

Pasākumā plānots iesaistīt darbspējīgas, bezdarba riskam pakļautas personas, kuras ir sasniegušas 25 gadu vecumu un atrodas darba tiesiskajās attiecībās, izņemot valsts civildienesta ierēdņa statusā esošas personas.

Plānots noteikt kritērijus, pēc kuriem tiks noteikta personas prioritāte iesaistīties pasākumā: izglītībai būs jābūt iegūtai pirms desmit gadiem, pie pašreizējā darba devēja personai būs jābūt nodarbinātai ilgāk par pieciem gadiem, būs jābūt noteiktai invaliditātei, būs jābūt diviem vai vairāk apgādājamiem, turklāt darba devējam būs jāapliecina, ka vismaz gadu pēc mācību pabeigšanas viņš turpinās darba tiesiskās attiecības ar šo personu.

Tāpat attiecībā uz šo pasākumu plānots pārņemt Vācijas pieredzi un pasākumu īstenotāju izvēlē piemērot apmācību kuponu metodi, kas dos tiesības pasākuma īstenotājus - izglītības iestādes - izvēlēties pašai pasākumā iesaistītajai bezdarba riskam pakļautajai personai, attiecīgi saņemot karjeras konsultanta atzinumu, kas apliecina nepieciešamību iesaistīties konkrētās izglītības programmas apguvē, lai celtu konkurētspēju darba tirgū.

Tiks nodrošināta arī mācību programmu apguve bezdarba riskam pakļautām strādājošām personām, kas dos iespēju šādām personām pilnveidot savas profesionālās prasmes un iemaņas un veicinās ilgtspējīgu darba vietu saglabāšanu.

Pasākumā plānots iesaistīt darbspējīgas, bezdarba riskam pakļautas personas, kuras ir sasniegušas 15 gadu vecumu, bet nav sasniegušas valsts vecuma pensijas piešķiršanai nepieciešamo vecumu un kuras darba tiesisko attiecību ietvaros ilgtspējīgā darba vietā strādā nepilnu darba laiku saistībā ar darba apjoma samazināšanos ekonomiskās krīzes vai globalizācijas faktoru ietekmes dēļ.

Detalizētākus pasākuma organizēšanas un finansēšanas nosacījumus plānots noteikt Ministru kabineta noteikumos, kuros, piemēram, tiks atrunāts, ka pasākums tiks organizēts, ja tiks saņemts attiecīgs rakstisks iesniegums no darba devēja, kurā darba devējs apliecinās, ka saistībā ar darba apjoma samazināšanos ekonomiskās krīzes vai globalizācijas faktoru ietekmes dēļ ir spiests samazināt konkrētajam darbiniekam darba laiku un mācības nepieciešamas ilgtspējīgas darba vietas saglabāšanai.

Tāpat valdības noteikumos plānots iekļaut nosacījumu, ka pasākuma laikā apmācībai paredzētos finanšu līdzekļus varēs izlietot personas ikmēneša mācību pabalstam, pabalstu piešķirot proporcionāli samazinātā darba laika apmēram, piemērojot valstī noteikto minimālo stundas tarifa likmi, bet ne vairāk kā 50% apmērā no valstī noteiktās minimālās mēneša darba algas.

Attiecīgais pasākums dos iespēju darba devējam saglabāt esošo darba vietu, kuru ekonomiskās krīzes un globalizācijas faktoru ietekmē darba devējam ir grūtības saglabāt un iegūt kvalificētāku darbinieku, bet darbiniekam - daļēji saņemt trūkstošās darba algas kompensāciju, kas radusies darba laika un apjoma samazināšanas dēļ, attiecīgi ceļot arī savu konkurētspēju darba tirgū.

Likumprojekts paredz, ka Ministru kabinets noteiks ne tikai bezdarbnieka stipendijas apmēru profesionālās apmācības, pārkvalifikācijas un kvalifikācijas paaugstināšanas laikā un neformālās izglītības ieguves laikā, kā arī stipendijas piešķiršanas kārtību, bet arī bezdarbnieka stipendijas atlīdzināšanas un piedzīšanas kārtību.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu