Ar mazu ieguldījumu liels ietaupījums (59)

TVNET | FINANCENET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LTV1

Latvenergo Energoefektivitātes centra vadītāja Biruta Ģine iesaka praktiskus padomus mājsaimniecībām, kurus ievērojot ikdienā iespējams ietaupīt elektroenerģiju.

Vecā ledusskapja pārvērtības

Daudzās mājsaimniecībās joprojām funkcionē vairāk nekā desmit gadus veci ledusskapji. To energoefektivitāti var palielināt, mainot ledusskapja durvju blīvgumijas. Veikt šo nomaiņu, kas izmaksās nedaudz mazāk par desmit latiem var arī pašu spēkiem un turpmākajā gadā iespējams samazināt ledusskapja elektrības patēriņu pat par ceturto daļu. Ar nelielu ieguldījumu esam panākuši, ka daudz taupīgāka ir mājsaimniecībā jau esošā ierīce un jaunu nav nepieciešams iegādāties.

Attīrām boileru

Ja pēc vairāku gadu darbības boilera sildelements apkaļķojies, tas jātīra, pretējā gadījumā paaugstināts tēriņš par elektroenerģiju ir neizbēgams. Pat mājsaimniecībā, kurā regulāri veikta ūdens filtra maiņa, boilera sildelementa apkope jāveic ne retāk kā reizi gadā. Elektroenerģijas patēriņu mazinās arī mazgāšanās dušā, nevis vannas lietošana. Tāpat svarīgs boilera temperatūras regulējums. Energoefektivitātes centrā veikti pētījumi, kas apliecina, ka regulējuma norma ir optimāla 60 grādu robežās. Tā piemēram, četru cilvēku ģimenei trīs istabu dzīvoklī, ieregulējot 59 grādu ūdens temperatūru, elektroenerģijas patēriņš ir 100-150 kWh mēnesī, bet, ja ir maksimālā temperatūra, patēriņš ir 300-400 kWh. Ja boilera temperatūra iestādīta uz maksimālo iespējamo – tas ģimenes budžetam izmaksā teju divas reizes dārgāk.

Vecais TV taupīgāks par jaunu

Televizors mājsaimniecībās ir viens no lielākajiem elektroenerģijas patērētājiem. Atšķirībā no pārējām ierīcēm, kuras ar katru jauno modeli kļūst energoefektīvākas, jaunās paaudzes TV tērē vairāk elektroenerģijas. Piemēram, plazmas TV ar lielu ekrānu var patērēt pat līdz desmit reizēm vairāk, nekā vecā parauga kineskopa TV.

Eksperti iesaka jaunās ierīces, nelielu skatīšanās paužu laikā, pārslēgt gaidīšanas režīmos un neatstāt ieslēgtu TV kad saimnieki rosās blakus istabās. Arī gaidīšanas režīmā TV un tam jau ierasti blakus esošais dekoders patērē zināmu daudzumu elektroenerģijas – tādēļ tos iesaka atslēgt no elektroapgādes tīkla, ja skatīšanās pauze ir ilgāka par stundu.

Gaismeklis, kas ietaupa

Dažāda veida apgaismes ķermeņi sniedz ietaupījumu mājsaimniecību budžetā. Piemēram, kvēlspuldzei darbības laiks ir 1000 stundu, kas Latvijas apstākļos mājsaimniecībās ir viens gads, jaunajām halogēnajām spuldzēm tas ir trīs gadi, bet energoefektīvajām - 6-15, pat 20 gadi. Energoefektīvās spuldzes, par spīti to salīdzinoši augstajai cenai, kas mazumtirdzniecībā svārstās sākot no 3 latiem, kas darbojas ik dienas divu gadu garumā, šādā laikā atpelna lietotājam tās iegādes izdevumus un pilnībā kompensē enerģijas patēriņu. Parastās kvēlspuldzes darba mūžs ir krietni īsāks un patēriņš četras reizes lielāks.

Lai izjustu ietaupījumu mājsaimniecībā būtu ik dienas jālieto 3 līdz 5 šādas energoefektīvās spuldzes, tad mēneša elektrības rēķins kļūs samanāmi mazāks.

Piemērota spuldze, īstajam mērķim

Eksperti norāda, ka jaunākās paaudzes energoefektīvās spuldzes pieļauj pat dažādu jaudu režīmus – piemēram kaut ko līdzīgu tā saucamajai dežūrgaismai un pilnas jaudas režīmu. Spuldze tiek uzstādīta jau esošās kvēlspuldzes vietā un dzīvokļa elektrosistēma nekādā veidā nav jāmaina un tajā nav jāveic papildu ieguldījumi – spuldze vienkārši reaģē uz elektrības slēdža impulsu.

Jaunajos un renovētajos dzīvokļos nereti gaisma kalpo kā dizaina elementu papildinājums un projektētājs uzstādījis jaudīgas halogēnspuldzes, kur katra spuldze ik dienas patērē enerģiju, kas izmaksā vairākus desmitus santīmu. Tad mājsaimniecības elektrības rēķins ik mēnesi ir augsts, neraugoties uz apstākli, ka izmantotas jaunas paaudzes spuldzes. Tās ir piemērotas citai vajadzībai un mājsaimniecībā sevi neattaisno.

Komentāri (59)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu