Kooperatīvs: Vietējo kāpostu un kartupeļu Latvijā līdz pavasarim pietiks; citi dārzeņi izbeigsies agrāk

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova/LETA

Vietējo kāpostu un kartupeļu Latvijā līdz pavasarim pietiks, bet citi vietējie dārzeņi izbeigsies agrāk, jo sliktākas ražas un uzglabāšanas dēļ pašmāju audzētājiem vairs nebūs, ko piegādāt tirgotājiem, teica lauksaimniecības pakalpojumu kooperatīvās sabiedrības (LPKS) «Mūsmāju dārzeņi» vadītāja Edīte Strazdiņa.

Viņa pastāstīja, ka daļa vietējo dārzeņu ražas sapūst noliktavās, jo tie tika ievākti slapjos laikapstākļos. Sapuvušos dārzeņus zemniekiem kā mēslojumu nākas vest un bērt atpakaļ uz lauka. Vien vietējiem kartupeļiem raža novākta salīdzinoši laba, lai gan arī tā ir mazāka nekā citus gadus. Salīdzinoši ilgi veikalos būs pieejami arī vietējie kāposti.

Strazdiņa piebilda, ka citu šķirņu vietējie dārzeņi pamazām sāk izbeigties. Labas kvalitātes vietējie sīpoli veikalu plauktos ir beigušies, palikuši vien pārstrādes kvalitātes. Šogad salīdzinoši ātrāk nekā citus gadus ir beigušies vietējie burkāni. Lai gan dažām saimniecībām bietes vēl ir, arī tās salīdzinoši drīz noliktavās izbeigsies.

Viņa teica, ka Latvijā audzēto dārzeņu šopavasar pietrūks, jo mitro laikapstākļu dēļ ražas novākšanas laikā, rudenī zemnieki tos ievāca mazāk un tie sliktāk uzglabājas. «Kopējā [Latvijas dārzeņu] raža un kopējais ievākums ir daudz mazāks. Ja mēs rēķinām uz kartupeļiem, tad nav novākti gandrīz 30% [no potenciālās ražas]. Arī diezgan liels apjoms sakņu dārzeņu, it īpaši burkāni un bietes, nav novākti. Ir lielas problēmas arī ar dārzeņu izskatu un kvalitāti, piemēram, sīpoliem,» teica Strazdiņa. Pēc viņas sacītā, iepriekš minēto apstākļu dēļ vietējie audzētāji, kuriem dārzeņi padevušies labākas kvalitātes un izskata, šogad var pārdot daudz vairāk nekā citkārt.

Pēc Strazdiņas teiktā, pagaidām ir grūti objektīvi izvērtēt, vai pēc vietējiem dārzeņiem Latvijā ir lielāks pieprasījums, pateicoties samazinātās pievienotās vērtības nodokļa (PVN) likmes ieviešanai saistībā ar iepriekš minēto, ka novākts mazāk dārzeņu un dažu vietējo dārzeņu kultūru, piemēram, sakņaugu piedāvājums veikalos beigsies salīdzinoši ātri.

Kā ziņots, Saeima pērn 22.novembrī galīgajā lasījumā pieņēma grozījumus likumā par PVN, nosakot samazināto PVN likmi 5% apmērā Latvijai raksturīgiem svaigiem augļiem, ogām un dārzeņiem.

PVN samazinātā likme 5% apmērā augļiem un dārzeņiem piemērota uz laiku no šā gada 1.janvāra līdz 2020.gada 31.decembrim.

LETA jau ziņoja, ka «Mūsmāju dārzeņi» reģistrēts 2006.gadā un apvieno SIA «Dimdiņi Agro», SIA «Sigro», kā arī zemnieku saimniecības «Galiņi», «Bračas», «Dārzi», «Zūmaņi», «Sīļi», «Sviķi», «Īskāji», «Kliblapsas» un Artūru Kimu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu