2.pensiju līmenī uzkrāto līdzekļu apjoms 3.ceturksnī audzis par 136 miljoniem

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Šā gada trešā ceturkšņa beigās otrajā pensiju līmenī bija uzkrāti 2,647 miljardi eiro, no kā 2,2 miljardi ir dalībnieku veiktās iemaksas, bet 432 miljoni eiro - fondu pārvaldītāju nodrošinātā peļņa, liecina Latvijas Komercbanku asociācijas apkopotie dati.

Šogad trešajā ceturksnī uzkrāto līdzekļu apjoms palielinājies par 136 miljoniem eiro, no kā 101 miljons eiro ir iemaksas, bet 35 miljoni eiro ir tīrais investīciju rezultāts, no kā atskaitīti ar līdzekļu pārvaldīšanu saistītie izdevumi.

Vidējais pensiju uzkrājums uz vienu dalībnieku ir 2103 eiro, trešā ceturkšņa laikā tas audzis par 5% jeb 106 eiro.

Latvijā ieguldīti 38,4% aktīvu jeb vairāk nekā viens miljards eiro. Tam seko ieguldījumi Eiropā.

Kopumā vidējais pensiju 2.līmeņa ienesīgums gada laikā ir 3,24%. Augstāks 2016.gada ienesīgums ir sabalansētajiem un aktīvajiem plāniem, kam ir lielāki ieguldījumi riska aktīvos.

Savukārt vidēja un ilga termiņa atdeve tiek vērtēta kā augsta - vidējais piecu gadu ienesīgums ir 4,31%, bet desmit gadu - 3,38%, žurnālistiem pastāstīja Komercbanku asociācijas Ieguldījumu pārvaldes sabiedrību komitejas vadītājs, «CBL Asset Management» valdes priekšsēdētājs Uldis Upenieks.

Upenieks salīdzināja Latvijas vidējo svērto piecu gadu ienesīgumu Latvijā, Igaunijā un Lietuvā, secinot, ka salīdzināmos riska profilos ienesīgums Latvijas pensiju plāniem bijis atbilstošs tirgus situācijai vai pat nedaudz labāks nekā abās kaimiņvalstīs.

Aprēķini par Latvijas pensiju 2.līmeņa darbības periodu liecina, ka līdzekļu uzkrāšana pensiju fondos sniegusi lielāku atdevi nekā uzkrāšana depozītos šajā laika periodā, kā arī pensiju fondu ienesīgums pārsniedz inflācijas teorētiski «noēsto».

Latvijā ir izveidota triju līmeņu pensiju sistēma. Pirmā līmeņa pensijas maksā tagadējiem pensionāriem no budžetā iekasētajiem sociālajiem maksājumiem. Otrais jeb fondēto pensiju līmenis paredz, ka daļa no strādājošo sociālajām iemaksām tiek ieguldīta finanšu sektorā. Savukārt trešajā līmenī darbojas privātie pensiju fondi, kuros līdzekļus var iemaksāt brīvprātīgi.

    KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
    Svarīgākais
    Uz augšu